Την Ευστρατία Ζαφειρίου θα τιμήσει ο δήμος Ν. Προποντίδας και ο Σύλλογος Απανταχού Τριγλιανών, παράρτημα Χαλκιδικής, την Παρασκευή 16 Ιουνίου στη Ν. Τρίγλια.

Η επίτιμη πλέον διδάκτορας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ θα τιμηθεί με πρωτοβουλία του δήμου Ν. Προποντίδας, σε γιορτή που θα λάβει χώρα στον τόπο καταγωγής της. Στην ίδια εκδήλωση, ο Σύλλογος Απανταχού Τριγλιανών θα της απονείμει τιμητική πλακέτα.

Αναγνωρίζοντας την επιστημονική πορεία και το έργο της, ο ίδιος ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς, θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανακήρυξή της Ε. Ζαφειρίου ως Επίτιμης Δημότισσας του Δήμου στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Τρίγλιας, όπου και θα της παραδοθεί το χρυσό κλειδί της πόλης.

Η  Ευστρατία Ζαφειρίου, είναι κορυφαίο στέλεχος γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών, με σημαντική παρουσία στην έρευνα και την ανάπτυξη του αυτοματισμού και της ρομποτικής.

Σήμερα, είναι επικεφαλής Στρατηγικής Ανάπτυξης στην αυτοκινητοβιομηχανία της Audi. Έχει υπάρξει υπεύθυνη Στρατηγικής ανάπτυξης και στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κίνα, ενώ πριν από αυτό είχε εργαστεί στην Volkswagen σαν ερευνήτρια στα συστήματα ισχύος (Researcher Powertrain Development).

Γεννήθηκε το 1968 στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής. Σπούδασε Μηχανολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1987 ως το 1992, ενώ από το 1993 ως το 1998 πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, με θέμα «Θερμοδυναμική και Στροβιλομηχανές». Το 1992 είχε κερδίσει υποτροφία Erasmus ενός εξαμήνου για το ίδιο Πανεπιστήμιο.