Υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν να εξερευνήσουν τη Χαλκιδική πριν αποφασίσουν να εκδράμουν στις κοσμοπολίτικες πρωτεύουσες των Ευρωπαϊκών χωρών. Συνήθως αυτούς τους ανθρώπους – τους ονομάζω εξερευνητές – δεν τους πτοεί τίποτα. Έχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό για ασφάλεια και προστασία φτάνουν σε μέρη που ο μέσος αστός δεν θα πατήσει ποτέ.

Η Χαλκιδική ομολογουμένως, είναι προικισμένη με τέτοια μέρη. Ίσως μάλιστα, ο τουρίστας ή ο απλός Θεσσαλονικιός παραθεριστής Β κατοικίας, να μην τα ανακαλύψουν ποτέ στη ζωή τους. Γιατί απλά δεν είναι διαθετειμένοι να ξοδέψουν ενέργεια και χρόνο.

Μια περιοχή  μοναδικού κάλλους βρίσκεται στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Μπροστόμνιτσα, μια έκταση 24.000 στρμ. που υπάγεται στο δασαρχείο Αρναία και στα γεωγραφικά όρια του δήμου Αριστοτέλη.

Εκτός από τις θαυμάσιες παραλίες για… λίγους, όπως ομολογούν οι τολμηροί, το καταφύγιο διαθέτει στην πανίδα του αγριόχοιρο, λαγό, κουνάβι, νυφίτσα, αλεπού, τσακάλι, ζαρκάδι, αγριόγατα και λύκο.

Επίσης σε ύφαλο, στην περιοχή του καταφύγιου στη Μπροστόμνιτσα ζει και αναπαράγεται ο Ιππόκαμπος του Στρατωνίου, το σπάνιο αυτό θαλάσσιο είδος που πρέπει να προστατευτεί.

Ο ύφαλος του καταφυγίου ήταν ένας από αυτούς που καθαρίστηκαν, απομακρύνθηκαν τα δίχτυα-φαντάσματα και σήμερα βρίθει από ζωή, στο πλαίσιο της δράσης της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Ιππόκαμπος Ενάλιο Ινστιτούτο – ΙΕΙ.

Οι φωτογραφίες είναι από το βίντεο του αγαπημένου φίλου και λάτρη της φύσης, Χρήστου, και είναι κατατοπιστικές της ομορφιάς που διαθέτει η παραπάνω έκταση, φυσικό σύνορο ανάμεσα σε δύο κόλπους, τον Στρυμονικό και της Ιερισσού.

Κ.Σ.