Στο Φραγκοκάστελλο Σφακίων στην Κρήτη, την Κυριακή 4 Ιουνίου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κωνσταντίνου Χιούτη για τον Ήρωα, Αγωνιστή, του 1821, με καταγωγή από τα Ριζά Χαλκιδικής Βασίλειο Αθανασίου.
Τη βιβλιοπαρουσίαση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σφακίων, η Ένωση Σφακιανών Νομού Χανίων, η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών και ο Παγχαλκιδικιώτικος Σύλλογος Αθηνών «ο Αριστοτέλης».
Στο Φραγκοκάστελλο, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο, ο Βασίλειος Αθανασίου πολέμησε γενναία και τραυματίστηκε τον Μάιο του 1828 ως αξιωματικός του ιππικού σώματος του Hπειρώτη Χατζη-Μιχάλη Νταλιάνη.
Συντονιστής της βιβλιοπαρουσίασης ήταν ο κ. Γιώργος Μαργαρίτης, Διατελέσας Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Μανώλης Δρακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η κ. Γιάννα Πατρουδάκη, Ιστορική Ερευνήτρια, και ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Κωνσταντίνος Χιούτης, Εκπαιδευτικός – Ιστορικός Ερευνητής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση οπλισμού του 1821 από τον Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, Συλλέκτη – Μελετητή όπλων του 1821.
Χαιρετισμούς απηύθυναν,ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης, η Αντιδήμαρχος Σφακίων κ. Αφροδίτη Σφηνιά, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ζερβοχωρίων του Δήμου Πολυγύρου κ. Χρήστος Κομπόγιαννος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών Νομού Χανίων κ. Ανδρέας Μανουσέλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών κ. Ανδρέας Κούνδουρος, ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικώτικου Συλλόγου Αθηνών «ο Αριστοτέλης» κ. Γεώργιος Σουλινάρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Λασιθίου κ. Γεώργιος Στάμος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Πολύγυρου κ. Αναστάσιος Γιάννος.
Επίσης ο κ. Χρήστος Κομπόγιαννος κατά την διάρκεια των χαιρετισμών μαζί με τον Πρόεδρο της Τοπική Κοινότητα Ριζών κ. Αστέριο Βουλγαράκη και τον κ. Τάσο Γιάννο πρόσφεραν συμβολικά στο Δήμαρχο Σφακίων κ.Μανούσο Χιωτάκη, αναμνηστική πλακέτα και μια εικόνα του Αγίου Αθανασίου προστάτη των Ριζών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Σφακιανοί και Χαλκιδικιώτες που ήρθαν ειδικά για την εκδήλωση από την Αθήνα και τη Χαλκιδική. Δυναμικό παρών στην βιβλιοπαρουσίαση έδωσαν κάτοικοι τον Ριζών Χαλκιδικής, τόπο καταγωγής του αγωνιστή Βασίλειου Αθανασίου.
Η βραδιά έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε ο Δήμος Σφακίων!