Η θερινή περίοδος φέρνει διακοπές και οι διακοπές στη Χαλκιδική φέρνουν αγοροπωλησίες ακινήτων.

Παρά το γεγονός  ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν γίνει δυσθεώρητες, ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και για παραθεριστική κατοικία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χαλκιδική που εδώ και αρκετά χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Βαλκάνιων στην αγορά ακινήτων. Σέρβοι, Βούλγαροι, Σκοπιανοί, ακόμη και Αλβανοί επενδύουν σε ένα ακίνητο στο νομό με σκοπό κυρίως την εκμετάλλευση και δευτερευόντως την ιδιοκατοίκηση.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος των Μεσιτών Χαλκιδικής Γρηγόρης Στοιβαχτάρης, τα ακίνητα στη Χαλκιδική, σπίτια ή οικόπεδα, είναι περιορισμένα. Δεν υπάρχουν σε αφθονία. Πολλές κατοικίες πωλούνται από τα σχέδια κιόλας, μας λέει ο ίδιος, που απαντά θετικά για το αν οι Έλληνες είναι εξίσου καλοί πελάτες με τους Βαλκάνιους γείτονες.

Οι τιμές…

Για να αγοράσει κανείς ένα αξιοπρεπές παραθεριστικό οίκημα στη Χαλκιδική καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στην περιοχή της Καλλιθέας, π.χ., που είναι κατεξοχήν τουριστικός προορισμός, ένα σπίτι των 50-55 τμ μπορεί να κοστίζει και 80 χιλ. ευρώ, ή αν πρόκειται για πολυτελές διαμέρισμα σε «καλό» σημείο, να ξεπερνά τις 130 χιλ. ευρώ, στα ίδια τετραγωνικά.

Τόσο και ακόμη πιο πολύ κοστίζει ένα ακίνητο με τα αντίστοιχα μέτρα και λίγο πιο κάτω, στο Πολύγυχρονο. Για τις μεζονέτες δε, το κόστος ξεφεύγει άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ για καινούργια κτίσματα των 200 τ.μ. με πισίνα και θέα το απέραντο γαλάζιο.

Στη Σιθωνία, η Νικήτη έχει την τιμητική της με ποσά που η τσέπη του μέσου Έλληνα δεν θα διέθετε εύκολα. Βίλα 85 τ.μ ξεπερνά τις 300 χιλ. ευρώ, άλλη των 240 τ.μ. πωλείται πάνω από 500 χιλ. ευρώ. Ενώ για να αποκτήσει κανείς ονειρεμένη μονοκατοικία 250 τ.μ. πάνω στη θάλασσα, πρέπει να έχει δύο εκατομμύρια ευρώ.

Αντιθέτως, στην Ιερισσό, μπορεί κανείς να βρει μεζονέτα 150 τ.μ. σε παραθαλάσσιο οικισμό της Ιερισσού, διαθέτοντας από 180 ως και 250 χιλ. ευρώ. Με πολύ λιγότερα, στην ίδια περιοχή μπορεί κάποιος να αγοράσεις διαμέρισμα.

Γενικά στην επικράτεια οι ανοδικές τιμές στην αγορά ακινήτων, που σημειώθηκαν κατά το Α’ τρίμηνο του έτους, συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα όσον αφορά τις τιμές πώλησης κατοικίας αλλά ούτε και το πελατολόγιο συχνά.