agriogourouno

Σε εξέλιξη βρίσκεται άλλη μια δράση εγκλωβισμού αγριογούρουνων στη Θεσσαλονίκη και μεταφοράς τους στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής. Την πρωτοβουλία αυτή παίρνει το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά, έτσι ώστε να εκλείψει ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων από τις αστικές περιοχές, καθώς προκαλούνται σοβαροί κίνδυνοι.

Εδώ και κάποια χρόνια παρατηρούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης περιστατικά των ζώων που από τα γύρω δάση έχουν φτάσει μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και το στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά. Πέρσι η δασική και η κτηνιατρική υπηρεσία Θεσσαλονίκης είχε εκτιμήσει ότι γύρω από τη Θεσσαλονίκη βρίσκονταν 9.000 με 10.000 αγριόχοιροι.

Το δασαρχείο Θεσσαλονίκης μεταφέρει τα ζώα στη Χαλκιδική κατ’ εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης (υπεν/ΔΔΔ/100124/3310/30/09/2022 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 5228 Β’ τεύχος 10/10/2022).

Τα ζώα παγιδεύονται μέσα σε κλουβιά όπου τοποθετείται τροφή, και σφραγίζονται μόλις μπουν μέσα. Σε μεμονωμένα περιστατικά εντοπισμού αγριογούρουνου γίνεται προσπάθεια αιχμαλωσίας του και στη συνέχεια μεταφέρεται και απελευθερώνεται στον Χολομώντα.