Ανοιχτή πρόσκληση στους λάτρεις του street food απηύθυνε ο Δήμος Αριστοτέλη, μέσω μίας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιουνίου στα Στάγειρα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αναβίωση των «Αριστοτελείων», των εορτών των ελληνιστικών χρόνων που ήταν αφιερωμένες στη μνήμη του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη.

Η διοργάνωση με τίτλο «Αριστοτελικό Συμπόσιο» πραγματοποιήθηκε στο Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα της Χαλκιδικής την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα και είχε ως στόχο να αποτελέσει κορυφαία γαστροπολιτιστική αναφορά στα συμπόσια της ελληνιστικής εποχής, όπου φαγητό και κουβέντα θα εναλλάσσονται μέσα από αναλόγια και γαστρονομικές προτάσεις.

«Άλλη μία στάση του Φεστιβάλ Κουζίνα δύο μέρες πριν από τη λήξη του. Ένα Αριστοτελικό Συμπόσιο, όχι όπως θα το φανταζόταν κανείς με τυπικότητες αλλά με ένα street food γεύμα, με έναν εξαιρετικό σεφ τον Δημήτρη Τσανανά να ετοιμάζει φαγητό στο χέρι με πολλές εκπλήξεις, ανάμεσα σε αυτές ανάγνωση κειμένων από τα Φυσικά του Αριστοτέλη που συνοδεύουν το φαγητό μας, με dj, με διασκέδαση. Νομίζω ότι αυτός ο χώρος ζωντανεύει για άλλη μια φορά μέσα από τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αριστοτέλη που και φέτος μέσα από το Κουζίνα, έχει φιλοξενήσει στην περιοχή Πολωνούς, Ρουμάνους, Γερμανούς, Πορτογάλους, Κορσικανούς, Σικελούς», σημείωσε στο Xalkidiki Politiki ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος τονίζοντας πως «όλες οι φυλές έρχονται εδώ, κάνουμε συμφωνίες, ανοίγουμε τον Δήμο Αριστοτέλη προς τα έξω. Πια ο Δήμος Αριστοτέλη είναι μία φωτεινή αχτίδα σε επίπεδο τουριστικής προβολής και νομίζω ότι αυτή η δημοτική αρχή με τον καλύτερο τρόπο αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου, τα φτιάχνει τουριστικό προϊόν και τα βγάζει προς τα έξω, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για έναν Δήμο Αριστοτέλη που αναπτύσσεται τουριστικά και πια στο τέλος αυτής της δημοτικής θητείας θα είναι μια διαφορετική εικόνα από αυτή που παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019».

Αναφορικά με το σύνολο των εκδηλώσεων ο κ. Βαλιάνος ανέφερε πως «ξεφεύγουν από τα κλασσικά δεδομένα ή από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Είναι ιδιαίτερες, έχουν στο επίκεντρό τους τη γαστρονομία, χωρίς να είναι αυτοσκοπός, αλλά η γαστρονομία έρχεται να αποτελέσει το όχημα για να διαφημιστεί η περιοχή. Φέτος μάλιστα έχουμε την ιδιαιτερότητα του να τιμούμε ντόπιους σεφ, να τους αποδίδουμε βραβείο τιμής για την πορεία τους, για την μέχρι τώρα προσπάθειά τους στον χώρο της μαγειρικής. Όλο αυτό όμως γίνεται πορεία διαφήμισης και προβολής για τον τόπο. Οι δημότες μας όχι απλά αγκαλιάζουν τις εκδηλώσεις αλλά γίνονται οι ίδιοι κοινωνοί, σύλλογοι. Νοικοκυρές, χορωδίες, μουσικές μπάντες, απλοί εθελοντές, έρχονται όλοι και γίνονται μία ομάδα περίπου 800 εθελοντών, που μάλιστα θα τους τιμήσουμε και όλους στην τελετή λήξη και αποτελούν τη δυνατή ομάδα της τουριστικής προβολής του Δήμου, που χωρίς αυτούς δε θα μπορούσε να είχε συμβεί τίποτα».

Τη γαστρονομική επιμέλεια της γιορτής είχε ο γνωστός chef Δημήτρης Τσανανάς, ο οποίος παράλληλα βραβεύτηκε από τους συντοπίτες του για την προσφορά του στη γαστρονομία και την αναγνώρισή του εκτός των ορίων του Δήμου Αριστοτέλη απ` όπου κατάγεται.

«Θα τιμήσουμε τα προϊόντα του τόπου μας, μέσα από το streetfood και μια μοντέρνα έκδοση. Έτσι λοιπόν θα παρουσιάσω στο κοινό ένα αφράτο bao bun, ένα ψωμάκι ατμού το οποίο θα έχει μέσα ένα σουτζουκάκι από μαύρο χοίρο και μία κρέμα από μπουγιουρντί. Το επόμενο έδεσμα είναι ένα μεξικάνικο tacos με σιγομαγειρεμένο κατσικάκι και μία μαγιονέζα σκόρδου με λάδι μαύρης τρούφας», σημείωσε στην κάμερα του Xalkidiki Politiki πριν από την παρασκευή των γευμάτων ο κ.  Τσανανάς τονίζοντας πως «η ιδέα είναι να κάνουμε κάτι σε street food με τοπικά προϊόντα. Είναι δύσκολο να εκμοντερνίσεις την αρχαία ελληνική κουζίνα, οπότε πήγαμε σε αυτή τη φιλοσοφία του μενού η οποία είχε αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον με όσους το συζητήσαμε».
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Φιλανθρωπικός Εθελοντικός Σύλλογος Στανού «Ενσυναίσθηση» με την πρόεδρό της κα Εύη Κασαμπάλη να σημειώνει ότι «στόχος της είναι να διατεθεί ένα μέρος των χρημάτων στο αγροτικό ιατρείο των Σταγείρων και της Στρατονίκης, όπου θα διατεθεί ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την καλλιτεχνική επιμέλεια της ατμοσφαιρικής εκδήλωσης είχε ο Στέλιος Καλαιτζής, ενώ συμμετείχαν οι ηθοποιοί Λευτέρης Δημηρόπουλος και Ρέα Σαμαροπούλου αφηγούμενοι αποσπάσματα από τα ΦΥΣΙΚΑ του Αριστοτέλη. Τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς είχαν ο DJ  Κώστας Συμεωνίδης από τα Νέα Ρόδα και ο Θωμάς Ασλανίδης.