Με κάθε τρόπο προσπαθούν γιατροί και φαρμακοποιοί στη Χαλκιδική να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων καθώς πολλά σκευάσματα, μεταξύ αυτών και αντιβιώσεις, λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων.

Όπως τονίζει στο Xalkdikipolitiki, o πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Χαλκιδικής, Μιχάλης Μαργαριτίδης, το φαινόμενο της έλλειψης είναι πανελλαδικό, απασχολώντας ταυτόχρονα ολόκληρη την Ευρώπη. «Η εικόνα που έχουμε για πολλά σκευάσματα είναι ότι η πολύ χαμηλή τιμή δεν βοηθάει την παραγωγή. Από την άλλη θα ήταν επικίνδυνο να αυξηθούν οι τιμές γιατί θα είχαμε ασθενείς δύο ταχυτήτων, ενώ προσπαθούμε να αποτρέψουμε τυχόν τεχνητές ελλείψεις».

Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι η κινητοποίηση των φαρμακοποιών σήμερα Τετάρτη στη χώρα της Γερμανίας για το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Τα περισσότερα φαρμακεία στη Γερμανία, παρέμειναν κλειστά συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία του κλάδου για τη διαρκή μείωση των εσόδων και τα προβλήματα στον εφοδιασμό με φάρμακα.

Όπως εκτιμά ο κ. Μαργαριτίδης οι ελλείψεις οφείλονται σε μια σειρά άλλων προβλημάτων από την πανδημία ως σήμερα, (τεχνικά, μειωμένο εργατικό δυναμικό κλπ) που θα πάρει καιρό να εξομαλυνθούν.

 

Λείπουν πολλές παιδικές αντιβιώσεις

Το ευχάριστο είναι ότι στη Χαλκιδική μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν σοβαρά κρούσματα στρεπτόκοκκου σε παιδιά. Αυτό διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Παναγιώτης Τσιαλούκης. Τα τεστ στα φαρμακεία είναι σε επάρκεια, αλλά οι παιδικές αντιβιώσεις είναι σε έλλειψη. «Με παίρνουν τηλέφωνο γιατροί και ρωτάνε αν μπορούνε να βρούνε κάποια αντιβίωση, ή μια άλλη στη θέση της, και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μ. Μαργαριτίδης.

Κ.Σ.