Τέσσερα μηνύματα έστειλε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διακαναλική συνέντευξή του ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα του (εφόσον επανεκλεγεί) στο ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται πως το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει χαρακτηριστικά “αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα €1.500 από €1.170) και αύξηση του κατώτατου μισθού στα €950 εντός της τετραετίας”.

Αυτό σημαίνει πως την επόμενη τετραετία ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σωρευτικά κατά 22% ή 5,5% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.

Επίσης, το πρόγραμμα αναφέρει πως “ο κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα”.

Από εκεί και πέρα, χθες ο κ. Μητσοτάκης:

– Συνέδεσε την αύξηση των μισθών με τις επενδύσεις.

– Προέτρεψε τους εργοδότες να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζόμενους.

– Έκρινε ως θετικές τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

– Επισήμανε τα κίνητρα που υπάρχουν και για μη μισθολογικές απολαβές για τους εργαζομένους.

Πιο αναλυτικά:

1. Σύνδεση μισθών – επενδύσεων

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως “πλην του κατώτατου μισθού, ο οποίος ακόμα αποτελεί αντικείμενο κρατικής παρέμβασης, δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί το οποίο να αυξάνει τους μισθούς με κάποιον νόμο ή με κάποια υπουργική απόφαση”.

“Οι μισθοί αυξάνονται από τη στιγμή που στη χώρα μας γίνονται περισσότερες επενδύσεις. Από τη στιγμή που η ανεργία μειώνεται και οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη. Και όσο επενδύουμε, θα έλεγα, σε υπηρεσίες και σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, τόσο θα απαιτείται μεγαλύτερη εξειδίκευση και ένα εργατικό δυναμικό το οποίο θα μπορεί να διεκδικεί, πράγματι, καλύτερους μισθούς”, τόνισε ο ίδιος.

2. Προτροπή σε εργοδότες για υψηλότερους μισθούς

“Εμπειρικά σήμερα ακούτε πάρα πολλούς επιχειρηματίες να γκρινιάζουν και να λένε ‘δεν μπορούμε να βρούμε εργαζόμενους’ και να ζητούν από το κράτος να κάνει κάτι γι’ αυτό”, σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως “η απάντησή μου είναι ‘συμπάσχω μαζί σας, πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε εργαζόμενους’. Αυτό γίνεται ήδη στην αγορά. Γι’ αυτό ανεβαίνουν, αρχίζουν να ανεβαίνουν και ουσιαστικά οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά σε εκείνες τις ειδικότητες όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Προϋπόθεση η πολιτική σταθερότητα και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

“Εκτιμώ ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε ακόμα πιο έντονα, καθώς η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως “προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η πολιτική σταθερότητα και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο ίδιος επισήμανε πως “είμαστε στην αφετηρία ενός ενάρετου κύκλου διάρκειας αρκετών χρόνων για την ελληνική οικονομία. Και το μετρήσιμο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι ακριβώς η βελτίωση των μισθών, ειδικά των χαμηλόμισθων, και η μείωση των ανισοτήτων, που για εμένα αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία”.

3. Θετική εξέλιξη οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. “Έχουμε παραπάνω από 700 κλαδικές, επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Εργασίας. Και θα σας έλεγα ότι είναι πολύ θετικό όταν εργαζόμενοι και εργοδότες σε επίπεδο επιχείρησης, κλάδου, τομέα μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τις αυξήσεις, οι οποίες πρέπει να δοθούν σε εργαζόμενους. Είχαμε μία πολύ σημαντική κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό, που καλύπτει παραπάνω από 400.000 εργαζόμενους, με 10% αυξήσεις για την επόμενη διετία και με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχες συμβάσεις είχαμε για τον τουρισμό, και εθνικές αλλά και τοπικές, στη Ρόδο, στην Κρήτη, οι οποίες κρίθηκαν επεκτάσιμες από το Υπουργείο Εργασίας”, σημείωσε.

Και συμπλήρωσε, λέγοντας πως “αναπτύσσεται και στο επίπεδο των συλλογικών διαπραγματεύσεων μία νέα κουλτούρα μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων και οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερο τους εργαζομένους τους, αν θέλουν να έχουν ικανοποιημένους εργαζόμενους και να μπορεί η επιχείρηση συνολικά να προκόψει”.

4. Kίνητρα και σε μη μισθολογικές απολαβές

“Φυσικά δεν μιλάμε εδώ μόνο για τις μισθολογικές απολαβές, έχουμε δώσει και κίνητρα για μη μισθολογικές απολαβές. Επιμένω πάρα πολύ στα εργαλεία τα οποία έχουμε δώσει, τα φορολογικά, ώστε οι επιχειρήσεις να δίνουν μετοχές ή δικαιώματα μετοχών στους εργαζομένους τους, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ότι είναι συμμέτοχοι σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.

Πιστεύω πάρα πολύ σε αυτήν τη λογική, η οποία ήδη αποτελεί κανόνα, κυρίως σε νεοφυείς επιχειρήσεις στο οικοσύστημα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, γι’ αυτό και θεωρώ ότι ο στόχος τον οποίον έχουμε θέσει είναι απολύτως ρεαλιστικός”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

capital.gr