Στη Γ’ Εθνική Κατηγορία θα αγωνίζεται την επόμενη χρονιά ο Αετός Βαρβάρας. Η ομάδα κατάφερε και πήρε την πολυπόθητη νίκη στους αγώνες μπαράζ πρόκρισης απέναντι στον Βατανιακό και έτσι μπήκε στην πρώτη τριάδα που δίνει τα εισιτήρια για την Γ Εθνική κατηγορία.

Φέτος, μετά την κατάκτηση για τρίτη φορά του τίτλου του Πρωταθλητή Χαλκιδικής, ο Αετός, η ομάδα με έδρα την μικρή τοπική κοινότητα του Δήμου Αριστοτέλη, καταφέρνει και γράφει ιστορία στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του νομού, καθώς αποτελεί τη δεύτερη ομάδα που καταφέρνει την είσοδο και τη συμμετοχή σε ανώτερη κατηγορία.

Η ιστορία της ομάδας

Η ιστορία του Αετού Βαρβάρας ξεκίνησε το 1979, όταν μία μικρή παρέα συγχωριανών, με αφοσίωση, πάθος και αγάπη για το ποδόσφαιρο, αποφάσισε να ιδρύσει τον δικό της ποδοσφαιρικό σύλλογο. Αρχικά, η ομάδα συμμετείχε σε φιλικά μόνο παιχνίδια, αλλά το μεράκι για τον αθλητισμό τούς ώθησε στο να κατασκευάσουν ένα γήπεδο με δικούς τους πόρους, προκειμένου να αγωνιστούν στο Πρωτάθλημα Χαλκιδικής την επόμενη κιόλας χρονιά.

Εμπνεόμενοι από το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και το βουνό, τα μέλη του συλλόγου υιοθέτησαν ως πρώτα χρώματα της ομάδας το λευκό και το πράσινο, κουβαλώντας έτσι στις φανέλες τους πάντα μαζί τον τόπο καταγωγής τους. Αργότερα, η ομάδα επέλεξε τον αετό ως σήμα και σύμβολο, επιδιώκοντας να βρει ένα άγριο ζώο του βουνού που αντιπροσωπεύει την υπεροχή, την ελευθερία και την αίσθηση της νίκης.

Οι σπουδαίες διακρίσεις και το πολυπόθητο εισιτήριο για τη Γ Εθνική

Η ιστορία του Αετού Βαρβάρας διακρίνεται από πολλά επιτεύγματα και πρωταθλητισμούς. Φέτος, η ομάδα κατέκτησε για τρίτη φορά τον τίτλο του Πρωταθλητή Χαλκιδικής, ενώ μετά από μία αήττητη πορεία ανάμεσα σε επτά πρωταθλητές από επτά διαφορετικές ενώσεις για μία θέση στους τρείς, εξασφάλισε την είσοδο στη Γ Εθνική.

Η πρώτη φορά που κατέκτησε το πρωτάθλημα ήταν το 2011-2012 με μια εντυπωσιακή διαφορά 15-16 βαθμών από τη δεύτερη ομάδα. Το γεγονός αυτό τους οδήγησε μάλιστα στο κατώφλι της Δ’ Εθνικής, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν την είσοδό τους.

Η συνέχεια ήρθε το 2019-2020, όταν ο Αετός κατέκτησε ξανά τον τίτλο, αυτή τη φορά σε μια περίοδο που το πρωτάθλημα διακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όντας πρώτος στη βαθμολογία τη στιγμή που διακόπηκαν οι αγώνες, ανακηρύχθηκε αυτόματα πρωταθλητής, παρόλο που έμεναν ακόμα περίπου 7 αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Ο τίτλος μάλιστα τους χάρισε αυτόματα ένα εισιτήριο για την Γ΄ Εθνική.

Φέτος και μετά την περσινή κατάκτηση κυπέλλου, ο Αετός Βαρβάρας κατέκτησε και πάλι την κορυφή στο Πρωτάθλημα, σφραγίζοντας το αποτέλεσμα 3 αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωσή του, με μια διαφορά 10 βαθμών από τη δεύτερη ομάδα.

«Στόχος μας να αναδείξουμε ταλέντα»

Τι κρύβεται όμως πίσω από την μεγάλη επιτυχία της ομάδας που μετέτρεψε τη μικρή αυτή κοινότητα σε έναν ποδοσφαιρικό γίγαντα για την περιοχή; Ήταν το 2011, όταν με την επίβλεψη των προπονητών Κώστα Μωραΐτη και Γιώργου Αλβανού ιδρύθηκαν οι πρώτες ακαδημίες της ομάδας, οι οποίες έμελλαν να αποτελέσουν τις δεξαμενές από όπου χρόνο με τον χρόνο θα ξεπηδούσαν οι ποδοσφαιριστές που φέρουν σήμερα τον τίτλο των πρωταθλητών.

«Η επιτυχία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δουλειά που γίνεται πρώτα από όλα μέσα στις ακαδημίες», τονίζει στο Xalkidiki Politiki ο προπονητής Γιώργος Αλβανός επισημαίνοντας πως «η ομάδα βγάζει καλούς παίκτες όλα αυτά τα χρόνια από τις μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες». Αξίζει να σημειωθεί ότι από την υφιστάμενη ομάδα ανδρών που αποτελείται από 25 παίκτες, οι 15 περίπου προέρχονται από τις ακαδημίες, ενώ σχεδόν όλοι στο σύνολό τους προέρχονται από την περιοχή.

Η εντατική δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες καθώς και το πάθος των μικρών παικτών αντανακλάται και στα αποτελέσματα, καθώς τόσο η Κ16, όσο και η Κ14 της ομάδας στέφθηκαν αμφότερες πρωταθλήτριες φέτος στις κατηγορίες τους.

«Σκοπός όταν φέραμε τα παιδιά για πρώτη φορά στο γήπεδο ήταν απλά να έρθουν για να γυμναστούν, να κάνουν παρέες μεταξύ τους και να βοηθήσουμε και εμείς τους γονείς στην διαπαιδαγώγηση όπως σε κάθε ακαδημία», σημείωσε ο κ. Αλβανός, επισημαίνοντας πως στην αρχή δεν υπήρχε στα σχέδια το κομμάτι του πρωταθλητισμού.

«Φέτος θέλουμε να ευχαριστηθούμε τους αγώνες στη Γ Εθνική. Κακά τα ψέματα είμαστε ένα πολύ μικρό χωριό για αυτήν την κατηγορία. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ομάδες όπως η Καβάλα, η Δόξα Δράμας, η Βέροια και η Καστοριά. Ομάδες με απίστευτη ιστορία, που έπαιζαν για χρόνια στην Α΄ Εθνική», καταλήγει ο κ. Αλβανός, επισημαίνοντας πως επόμενος στόχος δεν είναι άλλος από το να είναι η ομάδα ανταγωνιστική προς όλες τις ομάδες της περιοχής, καθώς και η ανάδειξη ταλέντων μέσα από τη συμμετοχή τους σε αγώνες.

Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου