Πιστός στα ήθη και έθιμα του τόπου του, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος της Νέας Καλλικράτειας αναβιώνει για μία ακόμη χρονιά τον Κλήδονα!

Το έθιμο θα αναβιώσει το τριήμερο 23, 24 και 25 Ιουνίου με ποικίλες εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της Ν. Καλλικράτειας με ώρα έναρξης στις 21:00.

«Με σεβασμό στην παράδοση και στα έθιμα μας σας περιμένουμε όλους να “ανοίξουμε” τον Κλήδονα, να γελάσουμε, να διασκεδάσουμε και να ξορκίσουμε το κακό!», σημειώνει στο XalkidikiPolitiki η κα. Νίκη Κουσουλάκη, η οποία είναι μέλος του συλλόγου.

Σύμφωνα με την κα. Κουσουλάκη το έθιμο του Κλήδονα στην Νέα Καλλικράτεια επιβιώνει από πολύ παλιά και είναι ένα έθιμο το οποίο έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι από την παλιά πατρίδα τους: «Το έθιμο του Κλήδονα αναβιώνει και εδώ στην νέα πατρίδα μας, γιατί όπως γνωρίζετε είναι ένα έθιμο το οποίο μας συνοδεύει από παλιά, από την πατρίδα που αφήσαμε πίσω μας. Παραμονή της γιορτής του Αη Γιάννη στις 23 Ιουνίου, ανάβουμε φωτιές στην πλατεία του χωριού πάνω από τις οποίες πηδάνε όλοι οι κάτοικοι του χωριού», λέει.

Θα γίνει μια μικρή αναπαράσταση του εθίμου έτσι ακριβώς όπως συνέβαινε παλιά και οι κοπέλες του χωριού θα κουβαλήσουν σε στάμνες το “αμίλητο νερό”: «Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αη Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες πήγαιναν στο πηγάδι να φέρουν το “αμίλητο νερό” και στη διαδρομή μέχρι που θα έφταναν στο σπίτι δεν έπρεπε να μιλήσουν σε κανέναν. Σήμερα το έθιμο θα αναβιώσει με μια mini αναπαράσταση του παλιού μας εθίμου. Οι ελεύθερες κοπέλες θα κουβαλήσουν μέσα στην  στάμνα το νερό (αμίλητες), θα το σκεπάσουν με ένα κόκκινο πανί και θα διαβάζουν στιχάκια, τα οποία έπειτα θα τα ρίχνουν μέσα στην κανάτα. Είναι σημαντικό να μην ενδώσουν στα πειράγματα των αγοριών μέχρι να φέρουν το αμίλητο νερό στην πλατεία…και να πηδήξουν τις φωτιές!».

«Ουσιαστικά ο Kλήδονας σχετίζεται με μια λαϊκή μαντική διαδικασία, η οποία λέγεται ότι αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Εξού και αρχαία ελληνική λέξη “κλήδων” που σημαίνει προγνωστικός ήχος. Το άναμμα της  φωτιάς επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό», σημειώνει η κα. Κουσουλάκη και καταλήγει: «Σας περιμένουμε στην Νέα Καλλικράτεια για να “ανοίξουμε” όλοι  μαζί τον Κλήδονα με του Αη Γιαννιού την χάρη…».

Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα του τριήμερο για τον εορτασμό του Κλήδονα στην Ν. Καλλικράτεια: