Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), ανακοίνωσε τη συμμετοχή της με 56εκ ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Eldorado Gold, μητρικής εταιρείας της Ελληνικός Χρυσός που αναπτύσσει τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, με το σύνολο των κεφαλαίων να προορίζονται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες ιδίων κεφαλαίων του έργου.

Ουσιαστικά, «η κίνηση αυτή καθιστά την ΕΤΑΑ μέτοχο της Eldorado Gold», όπως δήλωσε και η Natalia Lacorzana, Διευθύντρια Φυσικών Πόρων της ΕΤΑΑ. Σημαίνει όμως ταυτόχρονα και  πολλά περισσότερα, αφού λειτουργεί ως άλλη μια δικλείδα ασφαλείας για τήρηση των βέλτιστων περιβαλλοντικών και κοινωνικών πρακτικών κατά την κατασκευή και λειτουργία του έργου των Σκουριών, μέσα από την πιστή εφαρμογή της Μελέτης Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΚΠΕ) που εκπονήθηκε για το σκοπό αυτό και των διαχειριστικών σχεδίων που τη συνοδεύουν.

Η εκπόνηση μιας εμπεριστατωμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης ΜΚΠΕ αποτελεί πάγια απαίτηση της ΕΤΑΑ, προκειμένου να εξετάσει τη χρηματοδότηση και την εν γένει συμμετοχή της σε οποιοδήποτε έργο. Η ΜΚΠΕ εμπεριέχει της δεσμεύσεις μιας τυπικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που απαιτεί η ελληνική νομοθεσία για τέτοιας κλίμακας επενδύσεις/έργα, εξετάζει ωστόσο και τις κοινωνικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επένδυσης. Παράλληλα με τα μέτρα μετριασμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που προβλέπονται από τη ΜΠΕ, προτείνει και  μέτρα αντιστάθμισης για να ικανοποιηθεί η απαίτηση της ΕΤΑΑ για ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και προστασία της Βιοποικιλότητας.

Επιπλέον, η ΜΚΠΕ έχει λάβει υπόψη της θέματα όπως τις πιθανές επιπτώσεις στην τοπική γεωργία, τις μικρές επιχειρήσεις και τα αγροκτήματα και τα  πρόσθετα μέτρα μετριασμού που πιθανά θα απαιτηθούν, καθώς και την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης για την ανάπτυξη επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού. Αυτά ενσωματώθηκαν επίσης στην Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση.

Συμπερασματικά λοιπόν, εύκολα κατανοεί κανείς ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επενδύει στο Έργο των Σκουριών κομίζοντας τη διεθνή της τεχνογνωσία για εφαρμογή των πλέον υπεύθυνων πρακτικών περιβαλλοντικής και κοινωνικής διαχείρισης όπου κατόπιν εξαντλητικών μελετών, ελαχιστοποιεί στο μέτρο του δυνατού το όποια κοινωνικά ή περιβαλλοντικά ρίσκα. Με τα παραπάνω, αποτελεί διπλή εγγύηση για τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν επενδύσεις στις οποίες συμμετέχει.