Το έθιμο του Κλήδονα τήρησε για ακόμα μία χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Κοινότητας της Νέας Καλλικράτειας, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Καλλικράτεια της Ανατολικής Θράκης.

Πρόκειται για ένα έθιμο πανάρχαιο που συναντάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Στην ουσία είναι μία μαντική λαϊκή διαδικασία που πραγματοποιείται 23 με 24 Ιουνίου στο θερινό ηλιοστάσιο.

Την παραμονή ανάβουν οι φωτιές, όπου εκεί καίγονται και τα μαγιάτικα στεφάνια, ενώ οι κοπέλες του χωριού πήγαιναν στη βρύση να φέρουν το νερό αμίλητες. Θα το σκέπαζαν και θα έριχναν μέσα σε αυτό κάθε μία από ένα προσωπικό τους αντικείμενο. Την άλλη μέρα πολύ πρωί όταν το άνοιγαν, βγάζοντας η κάθε μία το αντικείμενό της, θα διάβαζε και ένα από τα στιχάκια τα οποία είχαν γράψει και είχαν ανακατεμένα. Αυτό στην ουσία έδειχνε το τι θα προοριζόταν για αυτήν στη ζωή.

«Οι εκδηλώσεις γίνονται πολλά χρόνια στην Καλλικράτεια για τον Κλήδονα, για να μπορούμε να μεταδώσουμε και στις νέες γενιές την παράδοση, να θυμούνται αυτά που μας έφεραν οι πρόγονοί μας από τις χαμένες πατρίδες και να μπορέσουμε να το συνεχίσουμε για πολλά χρόνια», σημείωσε η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Καλλικράτειας, κα Παναγιώτα Τσιλοπούλου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς, έδωσε συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο για το όμορφο τριήμερο που έχει οργανώσει, σημειώνοντας πως «βλέποντας τα παιδιά μας να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, δε μπορούμε να πούμε τίποτα άλλο παρά μπράβο στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Νέας Καλλικράτειας, ο οποίος διατηρεί την παράδοση και που μέσα από τα χορευτικά του τμήματα διαιωνίζει τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς».