Στην εκπομπή «Με Καθαρή Ματιά» και στη Σουζάνα Καζάκα μίλησε ο πρώην βουλευτής Χαλκιδικής με τη Νέα Δημοκρατία Γιώργος Βαγιωνάς, αναλύοντας τα θέματα που αφορούν τόσο τις εθνικές εκλογές όσο και τις εξελίξεις στο έργο κατασκευής του Φράγματος Χαβρία.

Αρχικά ο κ. Βαγιωνάς κάλεσε όλους του πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. «Όχι μόνο αυτοί που ψήφισαν, αλλά και όσοι δεν ψήφισαν, πρέπει να τρέξουν να ψηφίσουν και αν είναι πολύ καλός ο καιρός να πάνε και για μπάνια, ή να πάνε για μπάνια αλλά να ασκήσουν και το εκλογικό τους δικαίωμα», σημείωσε ο πρώην βουλευτής, ενώ λίγο αργότερα τόνισε πως «θα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν όλοι και να ψηφίσουν κατά συνείδηση ό,τι θέλει ο καθένας. Αν με ρωτούσαν οι συντοπίτες μου, “τι θα ήθελες να πάρει 160, 150 ή 153 έδρες;”, την απάντηση την έδωσε ο πρωθυπουργός, ότι τουλάχιστον όσες έδρες είχαμε να πάρουμε, αλλά όταν ακούω με πολύ μεγάλο πείσμα κάποιους να λένε, μη δίνετε λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη, διότι θα κάνει ότι θέλει, δεν λένε όμως την αλήθεια. Ξέρουν πολύ καλά ότι αν δεν μπουν κόμματα με 8%, 7% και 6% να είναι πεντακομματική η Βουλή, ότι θα περάσει το πρόγραμμα γιατί αυτή Βουλή είναι αναθεωρητική. Επειδή έχω ζήσει δύο αναθεωρητικές Βουλές, το 2005 και το 2015. Δηλαδή ποιός σήμερα δε θέλει Πανεπιστήμια ξένα, να έρχονται ξένοι φοιτητές να αφήνουν το συνάλλαγμα, τουλάχιστον στις βασικές σχολές Νομική και Ιατρική; Στην Κύπρο καλύπτουν οι φοιτητές το 5% με 7% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Σλοβακία, που ήταν κομμουνιστικά καθεστώτα και έχουν φοιτητές από πολύ παλιά».

Παράλληλα, ο πρώην κυβερνητικός βουλευτής, αναφέρθηκε στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη που βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής επικαιρότητας: «Η οξύτητα των τελευταίων ημερών, πάντα ήταν και θα συνεχίσει να κορυφώνεται, θίγει εθνικά θέματα. Αν δείτε τον ημερήσιο τύπο της Τουρκίας, τρίβει τα χέρια του, διότι θέλει τουρκική μειονότητα. Παραβιάζουμε δηλαδή την Συνθήκη της Λοζάνης που μιλάει για μουσουλμανική μειονότητα. Δηλαδή, όχι ότι δεν επέμειναν και στο παρελθόν. Αν διαβάσει κανείς χειρόγραφα της περιόδου εκείνης, θα δει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Δόθηκε πολύς αγώνας, διότι η μειονότητα περιλαμβάνει τους Ρομά, τους Πομάκους, κλπ. Αυτό το ζήτημα πρέπει να λάβει άλλες διαστάσεις, να μην είναι διαστάσεις διχασμού τρόπον τινά. Στην Ροδόπη και στην Ξάνθη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και έχει δίκιο ο πρωθυπουργός. Λέει ο κ. Τσίπρας ότι “δεν θα φέρουμε χαρτιά κοινωνικών φρονημάτων”. Δεν είπε κανείς κάτι τέτοιο, αλλά να ομολογήσουν ότι σέβονται τη Συνθήκη της Λοζάνης. Θα μου πείτε, δεν υπήρχε και στη Νέα Δημοκρατία; Αυτός “αποκεφαλίστηκε”, δεν μπήκε και στα ψηφοδέλτια. Εγώ δεν είπα να αλλάξουν την πίστη, είναι θρησκευτικό το ζήτημα, αλλά όταν υπάρχουν και υποκατηγορίες μεγάλες, δεν μπορείς να μιλάς εύκολα κατά της Συνθήκης της Λοζάνης».

«Υπήρξαν και τοπικοί άρχοντες οι οποίοι με κυνηγούσαν. Δεν θέλαν το φράγμα Χαβρία»

Όσον αφορά το θέμα των αγροτικών αποζημιώσεων αλλά και των εξελίξεων στην πορεία κατασκευής του έργου του Φράγματος Χαβρία, ο κ. Βαγιωνάς επεσήμανε πως «οπωσδήποτε ο ΕΛΓΑ θα αλλάξει, θα πάρει άλλη τροπή, θα πάρει άλλα χρήματα. Η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει λίγο το χέρι για πολλούς λόγους. Δεν ξέρετε πόση ανακούφιση ένοιωσα, διότι μέχρι και προχθές 30 Μαΐου, ήταν προεκλογική περίοδο, ο Γιώργος Καραγιάννης ήταν εκεί και τα είπαμε τα πράγματα ιδιαίτερα για τον Χαβρία. Το νιώθω όχι δικό μου παιδί, αλλά έχω έναν τόμο, με μερικές χιλιάδες σελίδες για το πόσες εργασίες, για το πόσες αναθέσεις, για το πόσες δυσκολίες βρήκα. Μάλιστα επειδή ήταν φράγμα Χαβρία και Πετρένια, το Πετρένια βγήκε έξω επειδή δεν θεωρήθηκε εθνικής εμβέλειας, αλλά είναι εθνικής εμβέλειας. Είναι τεράστιο έργο. Υπήρξαν και τοπικοί άρχοντες οι οποίοι με κυνηγούσαν τολμώ να πω, δεν θέλαν το φράγμα Χαβρία. Έχω επιστολές επ’ αυτού από τρεις Δήμους, δεν το θεωρώ ντροπή, οι άνθρωποι ίσως περιπλανήθηκαν. Τώρα πιστεύω 30 του μηνός να λήξει το ζήτημα, γιατί ήταν η τέταρτη ή πέμπτη αναστολή της και για αυτό δεσμεύεται ο πρωθυπουργός, διότι πολλές κρούσεις γίναν και στο πρωθυπουργικό γραφείο και μέσα σε άλλους παράγοντες κυβερνητικούς, ότι “βρε παιδιά, εδώ το φράγμα του Χαβρία μιλάμε για 300 χλμ ύδρευση και άρδευση”. Προηγείται η ύδρευση και έπεται η άρδευση, αλλά ιδιαίτερα η Σιθωνία, η Κασσάνδρα αλλά και ο Δήμος Νέας Προποντίδας, που μένει έξω, παίρνει ένα μικρό κομματάκι στον Άγιο Δημήτριο από το φράγμα του Χαβρία, εκεί όμως είναι το φράγμα των Πετρένιων και εκεί θα φροντίσουμε. Ξεκινήσαμε από 50 εκατ. ευρώ για τα Πετρένια και δεν ξέρω πόσο θα πάει σήμερα τα υλικά όλα αυτά που χρειάζονται για αυτά τα έργα πως θα καλυφθούν και τι θα γίνει. Αλλά χαίρομαι που έφτασε στα αυτιά του πρωθυπουργού και τα ανακοίνωσε εδώ. Υπήρχαν άτομα που θεωρούσαν ότι πρέπει να κάνουμε αφαλάτωση. Τουρισμός και αφαλάτωση δεν γίνεται, ρυπαίνονται οι θάλασσες. Ήδη θα έπρεπε να έχει δημοπρατηθεί. Θέλω να πιστεύω μέσα σε αυτό τον χρόνο θα δημοπρατηθεί διότι ο Μητσοτάκης ό,τι λέει το κάνει».