Από τις επόμενες κιόλας ώρες των αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι των κομμάτων της Χαλκιδικής ρίχτηκαν εκ νέου στη μάχη της προεκλογικής εκστρατείας. Άλλωστε σε λίγες ώρες από τώρα οι κάλπες θα ανοίξουν και θα φανεί αν η προεκλογική τους εκστρατεία έπιασε τόπο, ή όχι.

Κατά την πρώτη προσφυγή στις κάλπες οι τρεις έδρες στη Χαλκιδική διατηρήθηκαν από τα κόμματα χωρίς εκπλήξεις όσον αφορά τα ποσοστά. Η ΝΔ κράτησε τη δυναμική που είχε πανελλαδικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με το σύνολο της επικράτειας, ενώ αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Χαλκιδική τα πήγε πολύ καλύτερα από ότι πανελλαδικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περιοδεία του στο νομό το είπε ξεκάθαρα. «Θέλουμε τις δύο έδρες στη Χαλκιδική». Κάτι που ανέκαθεν ίσχυε από το 2000 περίπου και ως τα μνημόνια, που άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό σε όλη τη χώρα.

Πώς όμως δύο έδρες για τη ΝΔ;

Με το νέο εκλογικό σύστημα δίνεται στο πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει άνω του 25% αυτόματα το μπόνους των 20 εδρών. Όσο αυξάνεται το ποσοστό, το κόμμα παίρνει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισό τοις εκατό, με πλαφόν τις 50 έδρες μπόνους. Κρίσιμος ωστόσο είναι ο ρόλος των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής, καθώς το δικό τους αθροιστικό ποσοστό ρυθμίζει τις πιθανότητες ή όχι αυτοδυναμίας.

Για να αλλάξει κάτι στους συσχετισμούς των εδρών στη Χαλκιδική θα πρέπει την Κυριακή 25 Ιουνίου να σημειωθεί μεγάλη ανατροπή στα  ποσοστά της πρώτης Κυριακής. Δηλαδή η ΝΔ να ανέβει κατά δύο με τρεις μονάδες, και ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα να πέσει αρκετές (πάνω από 5) μονάδες. Συνεπώς αν όντας η κατάσταση είναι προβλέψιμη προς αυτή την κατεύθυνση, τότε οι βουλευτές του νομού θα είναι οι ίδιοι που ορκίστηκαν για μια ημέρα προτού διαλυθεί εκ νέου η βουλή και οδηγηθούμε σε δεύτερη κάλπη. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή προσανατολίζεται στην πολύ μικρή διαφορά σταυρών μεταξύ του πρώτου και δεύτερου υποψηφίου του γαλάζιου ψηφοδελτίου Χαλκιδικής!

Κ.Σ.