Την μνήμη του Αγίου Αποστόλου Παύλου, ο οποίος ήταν γνωστός για το περίφημο αποστολικό του έργο, θα τιμήσει και φέτος η ιερά μητρόπολη Κασσανδρείας.

Πρόκειται για έναν Απόστολο με ένα αδιαμφισβήτητο περίφημο έργο στα χρόνια του χριστιανισμού  με την μνήμη του να γιορτάζεται πανηγυρικά, αλλά και με τις πρέπουσες τιμές στην κωμόπολη της Νέας Φώκαιας, όπου πλήθος κόσμου σπεύδει κάθε χρόνο να προσκυνήσει την εικόνα του Αγίου.

Στο πλαίσιο της ιεραποστολής του ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και λέγεται πως ο Απόστολος έμεινε και δίδαξε πολύ κοντά σε ένα χωριό από τη σημερινή περιοχή της Ν. Φώκαιας.

Το εκκλησάκι των 12 Αποστόλων βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, δίπλα από τον επιβλητικό βυζαντινό πύργο που δεσπόζει στην περιοχή.  Πρόκειται ουσιαστικά για λαξευμένο, στα βραχώδη πετρώματα του χωριού, μακεδονικό τάφο, ο οποiος προκαλεί το δέος των επισκεπτών, καθώς σύμφωνα με τη παράδοση εκεί κατέφυγε ο Απόστολος Παύλος για να γλιτώσει από τους διώκτες του όταν βρέθηκε στην περιοχή για να διδάξει. Στο εσωτερικό του σχηματίζονται δωμάτια και υπόγειος διάδρομος, ο οποίος οδηγεi στο αγίασμα. Το αγίασμα έρχεται από τα έγκατα της γης μέσα από ένα βράχο και στα δεξιά του αγιάσματος υπάρχει μια σκοτεινή ορθογώνια αίθουσα στην οποία σύμφωνα με την παράδοση κατέλυσε ο άγιος Παύλος. Σήμερα, ωστόσο, σώζονται ελάχιστα ίχνη των τοιχογραφιών στο ξωκλήσι.

Σήμερα παραμονή των Αγίων Αποστόλων θα τελεστεί το απόγευμα πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην πλατεία. Αύριο, ανήμερα της γιορτής των Αγίων θα τελεστεί λαμπρή θεία λειτουργία στις 7:30 το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία στο ξωκλήσι των δώδεκα Αποστόλων στον πύργο”, σημειώνει ο πρόεδρος της Ν. Φώκαιας, Χρήστος Καπετάνιος στο XalkidikiPolitiki και απευθύνει πρόσκληση σε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις και να τιμήσει με την παρουσία του την μνήμη των Αγίων.