Αν ψάχνετε έναν όμορφο και δημιουργικό τρόπο για να κυλήσει το Σαββατοκύριακό σας, σας έχουμε μια διαφορετική πρόταση: τη γιορτή καϊσιού! 

Σε ένα όμορφο χωριό, γεμάτο πράσινο, θα «τρέχει» σήμερα και αύριο η παραδοσιακή γιορτή του αγαπημένου καλοκαιρινού καρπού. Θα υπάρχουν εκθέτες με διάφορα παραδοσιακά προϊόντα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν διάφορες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων! Πρόκειται για τη Γιορτή του Καϊσιού, που θα λάβει χώρα σήμερα Παρασκευή 30 Ιουνίου και αύριο Σάββατο 1 Ιουλίου στο Άλσος του Αγίου Αθανασίου της Πορταριάς του δήμου Ν. Προποντίδας.

Για όσους δεν γνωρίζουν η κύρια ενασχόληση των κατοίκων του χωριού είναι η καλλιέργεια της βερικοκιάς, και το χωριό φημίζεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για τα υπερπρώιμα «βερίκοκα Πορταριάς», τα οποία είναι πεντανόστιμα και ζουμερά!

Έτσι λοιπόν μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος Γυναικών Πορταριάς, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και υπό την αιγίδα του δήμου -πιστός στο ραντεβού του- διοργανώνει την καθιερωμένη Γιορτή Καϊσιού, προβάλλοντας ένα προϊόν το οποίο χαρακτηρίζει το χωριό, και δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να δοκιμάσει μοναδικές γεύσεις με “άρωμα” βερίκοκο!

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε και φέτος να πραγματοποιήσουμε αυτή τη γιορτή καϊσιού που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει θεσμός! Τα βερίκοκα της Πορταριάς είναι πεντανόστιμα και μοναδικά και οι επισκέπτες αξίζει να δοκιμάσουν όλα αυτά που εδώ και πολύ καιρό ο σύλλογος μας φτιάχνει με μεράκι», λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πορταριάς Παναγιώτα Λούκα στο XalkidikiPolitiki. 

Μαρμελάδες από βερίκοκο, χυμός από βερίκοκο, γλυκά από βερίκοκα, τραγανά καΐσια και ένα σωρό άλλα τοπικά προϊόντα θα πλαισιώνουν αυτή την ξεχωριστή γιορτή!

«Γεννήθηκε από την αγάπη για τον τόπο, από την επιθυμία να κρατηθεί ζωντανή η γαστρονομική παράδοση του αλλά και από τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιήσουμε αυτή την παράδοση για να προβάλλουμε τον τόπο μας. Στόχος δεν είναι μόνο να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και να συμβάλλει «στο να καταλάβουν οι ντόπιοι, κάτοικοι και επιχειρηματίες πόσο σημαντική είναι αυτή η τοπική γιορτή, ως κομμάτι της τοπικής ταυτότητας», υπογραμμίζει η πρόεδρος σχετικά με την διοργάνωση της εορτής και καταλήγει απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους να συμμετάσχουν και κυρίως να δοκιμάσουν: Καΐσια Πορταριάς φυσικά!