Κλειστά  θα παραμείνουν τα γραφεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χαλκιδικής  την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, λόγω της καθιερωμένης “ποδοσφαιρικής αργίας”  της ημέρας αυτής, σε ανάμνηση της πρώτης κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την Εθνική μας ομάδα των Ανδρών το 2004. Την ίδια απόφαση εφαρμόζει και η ΕΠΟ τα γραφεία της οποίας παραμένουν επίσης κλειστά στις 4 Ιουλίου.

 

4 Ιουλίου 2004 – Η κατάκτηση του πρωταθλήματος

Ήταν η 12η διοργάνωση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της UEFA όπου πήραν μέρος 16 εθνικές ομάδες με την Πορτογαλία να προκρίνεται αυτόματα ως διοργανώτρια χώρα, ενώ οι υπόλοιπες 15 να περνούν από την προκριματική φάση, στην οποία μετείχαν 50 ομάδες.

Το τρόπαιο κατέκτησε η Ελλάδα, ενάντια σε όλα τα προγνωστικά. Μετείχε μόλις για δεύτερη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (μετά το 1980) και ήταν ένα από τα αουτσάιντερ του τουρνουά. Έκανε την πρώτη έκπληξη στην πρεμιέρα, νικώντας με σκορ 2-1 τη διοργανώτρια Πορτογαλία. Στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ και με όπλο την πολύ καλή άμυνα προκρίθηκε στα προημιτελικά, απέκλεισε διαδοχικά τη Γαλλία και την Τσεχία και έφτασε στον τελικό της 4ης Ιουλίου. Εκεί, συνάντησε πάλι την Πορτογαλία, την οποία κέρδισε με 1-0, με σκόρερ τον Άγγελο Χαριστέα.