Εθελοντική δράση καθαρισμού πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο Πόρτο Κουφό της Σιθωνίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Σιθωνίας, το Λιμενικό Ταμείο Σιθωνίας, το Greek Eco Project και την ΑΦΟΙ Τσερκεζίδης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος Blue Halkidiki. Ομάδα δυτών ταξίδεψε με καταμαράν για εφτά ημέρες στον Τορωναίο Κόλπο και καθάρισε κάθε μέρα διαφορετική παραλία.

Το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο οποίος σημείωσε πως «σήμερα έχουμε μία ουσιαστική, οικολογική-περιβαλλοντική παρέμβαση, που γίνεται από τον Δήμο Σιθωνίας και το Λιμενικό Ταμείο Σιθωνίας, με τη βοήθεια της Greek Eco Project. Πρόκειται για μία περιβαλλοντική οργάνωση με την οποία συνεργαστήκαμε και πέρυσι και πρόπερσι και σε τακτά χρονικά διαστήματα προβαίνουμε στον καθαρισμό των λιμανιών μας. Πιστεύω ότι είναι από τις καλύτερες εκδηλώσεις που μπορούν να γίνουν και από τις καλύτερες παρεμβάσεις και αυτό σηματοδοτεί ότι διαρκώς σκεφτόμαστε για το περιβάλλον, νοιαζόμαστε και θέλουμε το καλύτερο για τους πολίτες και για τον τόπο».

Παράλληλα ο κ. Ντέμπλας ευχαρίστησε όλους αυτούς που στέκονται αρωγοί στην περιβαλλοντική αυτή προσπάθεια, όπως επίσης την Αντιδημαρχία της Κοινότητας Συκιάς και την Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Σιθωνίας καθώς και τους αδερφούς Τσερκεζίδη που διαθέτουν την μονάδα ανακύκλωσης στη Σιθωνία.

Για μία προσπάθεια που βοηθάει στην ευαισθητοποίηση των περιοίκων και των τουριστών προκειμένου να διατηρηθούν καθαρά τα λιμάνια του τόπου, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Λιμενικού Ταμείο Σιθωνίας κ. Αβραάμ Σαλπικτίδης. «Είναι η τρίτη συνεχή χρονιά, κατά την οποία συνεχίζουμε να καθαρίζουμε τα λιμάνια μας, σε ένα πλαίσιο εθελοντικής προσφοράς αλλά και συνδρομής των δημόσιων φορέων. Με μπροστάρη τον Δήμο, εμείς ως το Νομικό Πρόσωπο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου το οποίο έχουμε την αρμοδιότητα στα Λιμάνια και βέβαια με την Eco Project, η οποία είναι μια εθελοντική εταιρεία η οποία μας βοηθά στους καθαρισμούς των λιμανιών προβήκαμε σε αυτή τη δράση. Θεωρώ ότι γίνεται η καλύτερη δουλειά στο μέτρο του δυνατού, μέσω του εθελοντισμού», σημείωσε ο κ. Σαλπικτίδης.

Στην δράση καθαρισμού συμμετείχε και η ΑΦΟΙ Τσερκεζίδης. «Εθελοντικά ήρθαμε να βοηθήσουμε το έργο για τα σκουπίδια που βγαίνουν μέσα από τη θάλασσα και φέραμε τους γερανούς, φέραμε ένα μηχάνημα και θα μεταφέρουμε ό,τι συλλέξουμε στην μονάδα ανακύκλωσης που διαθέτουμε στη Νικήτη, έναν χώρο 100 στρεμμάτων τον οποίο μετατρέπουμε σε επισκέψιμο πάρκο και θα αποτελέσει πρότυπο σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Νικόλαος Τσερκεζίδης, τονίζοντας πως «είμαστε μία ομάδα πολύ δυνατή που σεβόμαστε και αγαπάμε το περιβάλλον. Θα είμαστε στο χώρο του λιμανιού για πέντε μέρες και φυσικά όπου αλλού χρειαστεί θα επέμβουμε σε όλη τη Χαλκιδική».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Greek Eco Project κα Αυγή Μεταξά τόνισε πως θα «πρέπει να σκεφτούμε τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να ζούμε και σιγά σιγά να αλλάξουμε νοοτροπία γιατί το περιβάλλον δεν αντέχει άλλο αυτές τις κακές πρακτικές, αυτή την άσχημη συνήθεια που πετάμε κάτι κάτω και νομίζουμε ότι θα εξαφανιστεί. Το έξω είναι και αυτό σπίτι μας και πρέπει να το προσέχουμε».