Ημερίδα κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της εκτίμησης του αποθέματος του μπακαλιάρου στον Τορωναίο Κόλπο διοργανώθηκε στα Νέα Μουδανιά, στο Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Χαλκιδικής και χρηματοδοτήθηκε από την ΠΕΧ.

«Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στα Νέα Μουδανιά στο Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μίας έρευνας η οποία έχει υλοποιηθεί από το Τμήμα Γεωπονίας στον τομέα Ιχθυοκαλλιέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από την ΠΕΧ», σημείωσε στο Xalkidiki Politiki η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κα Κατερίνα Ζωγράφου εξηγώντας πως «ο στόχος και ο σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση του επιπέδου σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα των ιχθυοαποθεμάτων του μεσογειακού μπακαλιάρου στον Τορωναίο Κόλπο. Είχαμε ενδείξεις από μία προγενέστερη έρευνα του 1997 ότι ο Τορωναίος Κόλπος αποτελεί νηπιοτροφείο του μπακαλιάρου. Αυτές τις ενδείξεις θέλαμε σήμερα να τις επιβεβαιώσουμε αλλά και να εντοπίσουμε πιθανές διαφοροποιήσεις στην πορεία των ετών, είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής, είτε λόγω άλλων ανθρωπογενών παρεμβάσεων. Σήμερα έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία δεν εμφανίζουν μείωση των αποθεμάτων μπακαλιάρου, όμως ήδη έχουν τεθεί τα επόμενα επιστημονικά ερωτήματα που θα αποτελέσουνε πεδίο της έρευνας και ίσως καταφέρουμε και πάλι να χρηματοδοτήσουμε ως ΠΕΧ ώστε να διερευνηθούν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την διαβίωση, το ενδιαίτημα και τον βιότοπο του μπακαλιάρου στη Χαλκιδική».

Όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κλαουδάτος σχετικά με τη διερεύνηση του αποθέματος του μπακαλιάρου του είδους melucius melucius στον Τορωναίο Κόλπο «τα πρώτα αποτελέσματα που είδαμε είναι ότι το απόθεμα είναι ελαφρά υπεραλιευμένο και ότι θα πρέπει να γίνει μία επικαιροποίηση των βιολογικών χαρακτηριστικών του είδους έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε εκ νέου τα διαχειριστικά μέτρα ώστε να προστατεύσουμε αυτό το πολύ σπουδαίο και σημαντικά εμπορικό ιχθυοαπόθεμα», ενώ όπως τόνισε το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, καθώς παίζει ρόλο και η κλιματική αλλαγή, όπως και η οργανική ρύπανση.

Η ανάρτηση του Δημάρχου Νεάς Προποντίδας Μανώλη Καρρά

«Είχα τη χαρά να χαιρετίσω σε μία ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΕΧ και το τμήμα Αλιείας της ΔΑΟΚ στο Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων στα Ν. Μουδανιά με θέμα: “Εκτίμηση του αποθέματος μπακαλιάρου στον Τορωναίο κόλπο”.
Η αλιεία είναι ένας σημαντικός κλάδος της οικονομίας για τον νομό μας αλλά θα πρέπει να γίνεται χωρίς να θίγεται ο θαλάσσιος πλούτος. Είναι χρήσιμο να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους ενημερώσεις, ώστε σε διαπίστωση συρρίκνωσης των αποθεμάτων να προτείνονται αλλά και να λαμβάνονται μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά των θαλασσίων ειδών», ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Καρράς.

Το παρών στην ημερίδα έδωσαν σύσσωμες οι αρχές της Περιφέρειας, τα τμήματα Αλιείας, οι αλιείς της μέσης αλιείας, οι παράκτιοι αλιείς, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Λιμενικού Σώματος.