ΜΟΥΔΑΝΙΑ

Ακάθεκτη συνεχίστηκε η αύξηση των τιμών μίσθωσης οικιστικών ακινήτων στη Χαλκιδική και στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, διατηρώντας την τάση της τελευταίας διετίας, με την περιοχή να καταγράφει την υψηλότερη άνοδο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όπως προκύπτει από τον δείκτη τιμών του Spitogatos (ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα) που αποτυπώνει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών, κατά τη διάρκεια του Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2023 η μέση τιμή για τα σπίτια προς ενοικίαση στη Χαλκιδική άγγιξε τα 33,33 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στα 32,50 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο. Η αύξηση των τιμών ενοικίασης κατά 2,60% την τρέχουσα χρονιά στον νομό Χαλκιδικής, κρατά τα σκήπτρα όπως συνέβη και στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για περιοχές όπως ο Πολύγυρος, η Κασσάνδρα, η Σιθωνία, η Παλλήνη και η Καλλικράτεια. Για παράδειγμα, μια γκαρσονιέρα 45 τ.μ., στο ισόγειο και πλήρως επιπλωμένη, στην περιοχή Νέα Ηράκλεια ενοικιάζεται στα 500 ευρώ. Την τριάδα με τις τιμές «φωτιά» συμπληρώνουν οι Κυκλάδες και τα Νότια Προάστια της Αθήνας.

Οι τιμές πώλησης

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης ακινήτων στον νομό Χαλκιδικής, το β’ τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε ανοδική πορεία συγκριτικά με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η πλατφόρμα Spitogatos. Ειδικότερα, η μέση τιμή πώλησης ανήλθε στα 2.098 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μια αύξηση δηλαδή κατά 11,90%, όταν το προηγούμενο έτος η τιμή ήταν στα 1.875 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η άνοδος των τιμών εμφανίζεται σε γνωστές παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής όπως η Νέα Ποτίδαια, η Νικήτη, η Νέα Φώκαια, το Πευκοχώρι, η Καλλιθέα, ο Χανιώτης κτλ.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνολικής επιφάνειας 99τ.μ., κατασκευασμένο το 2005 στην περιοχή Σιθωνία πωλείται 212.000 ευρώ, ενώ η τιμής πώλησης διαμερίσματος δευτέρου ορόφου 54τ.μ., επιπλωμένο και ανακαινισμένο το 2015, στην περιοχή Πολύχρονο Χαλκιδικής διαμορφώνεται στα 110.000 ευρώ. Από την άλλη, στα Νέα Μουδανιά, οι τιμές πώλησης για μικρά διαμερίσματα και σε αρκετά καλή κατάσταση ξεκινούν από τα 600 ευρώ το τετραγωνικό και φτάνουν έως και τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία του δικτύου, οι παραθεριστικές κατοικίες στον νομό Χαλκιδικής έχουν υψηλότερες τιμές τόσο για ενοικίαση όσο και για πώληση.

Σημειώνεται ακόμη ότι στη Βόρεια Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών πώλησης σπιτιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το προηγούμενο, καταγράφηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης με +21,40%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην Καστοριά με -20%. Από τις φθηνότερες περιοχές της χώρας φαίνεται πως είναι η Φλώρινα με 624 ευρώ ανά τ.μ. και το Κιλκίς (625 ευρώ ανά τ.μ.).

πηγή: thesstoday.gr