Η κεφαλαιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βόρειας Ελλάδας, η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων και η προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν περισσότερες νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη Μακεδονία και τη Θράκη,  αποτέλεσαν τους κύριους άξονες των διαδοχικών συναντήσεων που είχε σήμερα στο Διοικητήριο ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, με τις γενικές προξένους των ΗΠΑ και της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Τόσο στη συνάντηση με την Αμερικανίδα γενική πρόξενο Ελίζαμπεθ Λι όσο και σε εκείνη με τη Γερμανίδα γενική πρόξενο Σίβυλλα Μπέντικ, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέπτυξε το σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης για την αξιοποίηση της οικονομικής διπλωματίας ως εργαλείου ενίσχυσης των διακρατικών σχέσεων και διαμόρφωσης της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Σημείωσε δε, ότι δεν είναι μόνο η νευραλγική θέση της βόρειας Ελλάδας γεωπολιτικά που μας θέτει στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων στη Μεσόγειο και τη Ν.Α. Ευρώπη. «Θέλουμε και μπορούμε να διαδραματίσουμε ουσιαστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις με έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία, τις τεχνολογικές εφαρμογές, τον τουρισμό, το διαμετακομιστικό εμπόριο, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο και ανθρώπινο περιβάλλον για τους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης. Το κυβερνητικό σχέδιο μας κάνει αισιόδοξους και οι άριστες διακρατικές σχέσεις με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γερμανία, που πρωταγωνιστούν σε αυτούς τους τομείς, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις ευοίωνες προοπτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης.

Έναν από τους σημαντικότερους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Μεσόγειο χαρακτήρισε την Ελλάδα η γενική πρόξενος των ΗΠΑ, ενώ αναφερόμενη στην οικονομική διάσταση της πολυεπίπεδης συνεργασίας των δυο χωρών επικεντρώθηκε στους τρόπους προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στη βόρεια Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η γενική πρόξενος της Γερμανίας έδωσε έμφαση στην αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση των πολύ καλών διμερών σχέσεων, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Κωνσταντινίδη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στη Μακεδονία και τη Θράκη. «Στη Β. Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, υψηλά καταρτισμένο, γεμάτο δεξιότητες και ικανότητες» σημείωσε -μεταξύ άλλων- η κυρία Μπέντιγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ