Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, αναφορικά με την ΠΝΠ σύμφωνα με την οποία θα διατίθεται προσωπικό είτε της Πυροσβεστικής, είτε των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε ακόμα και αποσπασμένων υπαλλήλων ΟΤΑ, για την οδήγηση ασθενοφόρων.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι πιστοποιημένοι διασώστες του ΕΚΑΒ, η πιθανή ανάμειξη τρίτων στην αντιμετώπιση των περιστατικών εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για τους ίδιους τους ασθενείς. Όπως τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Δεβελόγλου «δεν είναι μόνο η γρήγορη μεταφορά, είναι και αυτά που πρέπει να προσφέρουμε, να βοηθήσουμε στην διάσωση του ασθενούς, για την υγεία του. Εγκυμονεί κινδύνους να εμπλακεί οποιοσδήποτε έχει κάνει μια υποτυπώδη εκπαίδευση».

Παράλληλα ο κ. Δεβελόγλου σημειώνει στο Xalkidiki Politiki πως «όταν καλείται ένας διασώστης να πάει σε ένα τροχαίο έχει συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσει. Οι διασώστες γνωρίζουν επακριβώς τι θα κάνει ο καθένας. Από εκεί και πέρα υπάρχει ενημέρωση από τους συναδέλφους προς το κέντρο για το τι ακριβώς αφορά το περιστατικό».

Αναλυτικά τι προβλέπει η ΠΝΠ για τα ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, εφόσον στις δομές του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί το προσωπικό πληρωμάτων ασθενοφόρων ή οδηγών, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορεί να διατεθεί «προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών».

Η διάθεση του προσωπικού γίνεται μετά από αίτημα των δομών και απόφαση του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.

Εφόσον το προσωπικό της πυροσβεστικής ή του στρατού δεν επαρκεί «είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)».

Η απόφαση θα γίνεται με αιτιολογημένο αίτημα των δομών και απόφαση των αρμοδίων για τον διορισμό οργάνων των ΟΤΑ κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί κινητικότητας και μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2023. «Οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης», διευκρινίζεται.

Το προσωπικό που θα διατεθεί ή θα αποσπαστεί απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας: «Έχουμε καταθέσει προτάσεις, πολύ πιο ολοκληρωμένες. Δεν μας ακούνε»

Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, για την ορθή αντιμετώπιση του περιστατικού χρειάζονται δύο διασώστες, με κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχει βουβή συνεννόηση του διασώστη που οδηγεί και αυτού που βρίσκεται στην καμπίνα του ασθενούς. Αντίστοιχο μάλιστα περιστατικό συνέβη πριν από μερικές ημέρες, όταν πλήρωμα του ΕΚΑΒ εκλήθη να επέμβει σε έναν πνιγμό λουόμενου στη Χαλκιδική. Χάρη στην πείρα και την εξειδίκευσή του διασώστη-οδηγού, ο οποίος αντιλαμβανόταν το πότε θα έπρεπε να επιβραδύνει το όχημα, καθώς παράλληλα παρέχονταν και οι πρώτες βοήθειες από τον έτερο διασώστη, σώθηκε μία ανθρώπινη ζωή.

Για το ζήτημα των ελλείψεων, όπως τόνισε πριν από μερικές ημέρες ο κ. Δεβελόγλου, το Σωματείο έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση επίλυσης των προβλημάτων χωρίς όμως να έχει εισακουστεί.

«Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις, πολύ πιο ολοκληρωμένες, πολύ πιο θετικές, για τον πολίτη και για το κράτος. Δεν μας ακούνε, αυτό είναι το περίεργο. Και ξαφνικά βλέπουμε πρόταση να μεταφερθούν πυροσβέστες ή στρατιωτικοί. Αυτό για μία διάταξη του 2016 που αναφερόταν στους ΟΤΑ και δεν λειτούργησε γιατί είδαν ότι δημιουργούσε προβλήματα και εγκυμονεί κινδύνους. Σαν σωματείο ζητάω από τον υπουργό να μας απαντήσει θετικά, να ξέρει και ο κόσμος. Έχουμε καταθέσει πρόταση για την διευθέτηση του ωραρίου εργασίας. Υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία, την έχει αποδεχθεί το ελληνικό κράτος. Αναφέρει ότι άλλοι φορείς όπως π.χ. οι γιατροί κάνουν 24ωρη εφημερία. Για ποιό λόγο δεν κάνουν 24ωρη εφημερία οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ με προσωπικό στις περιοχές που υπάρχουν ανάγκες;», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενάντια στη συγκεκριμένη ΠΝΠ έχουν ταχθεί τόσο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), όσο και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου