Παρά το γεγονός ότι ούτε οι γιατροί, ούτε και οι πυροσβέστες βλέπουν με θετικό βλέμμα την απόφαση να αντιμετωπίσει «προσωρινά και μέχρι να υπάρξουν μόνιμες λύσεις» τα κενά στο ΕΚΑΒ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία στρατός και Πυροσβεστικό Σώμα αναλαμβάνουν τον ρόλο πληρωμάτων στα ασθενοφόρα.

Η ΠΝΠ, όπως είναι γνωστό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους περισσότερους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και από την αντιπολίτευση που κατήγγειλαν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα, και δη ένα που σχετίζεται με τη ζωή και την υγεία των πολιτών.

Όπως είπε βέβαια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το μέτρο αυτό «δεν αποτελεί υποκατάστατο του συνολικού σχεδιασμού για το ΕΚΑΒ, καθώς οι αλλαγές για το ΕΚΑΒ θα προχωρήσουν, όπως έχουν δρομολογηθεί», χωρίς όμως να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Προτεραιότητα στελέχωσης των υπηρεσιών τους έχουν 61 περιοχές της χώρας που είναι τουριστικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες, ανάμεσά τους και η Χαλκιδική που εξυπηρετείται με πέντε μόνο ασθενοφόρα σε 24ωρη κάλυψη, την στιγμή μάλιστα που “βουλιάζει” από ντόπιους και επισκέπτες λόγω καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κοντόσυντονιστή του ΕΚΑΒ, ανάμεσα στις περιοχές που θα στελεχωθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, βρίσκεται και ο νομός Χαλκιδικής: «Τα περισσότερα μέρη στη Χαλκιδική έχουν καλυφθεί με πληρώματα του ΕΚΑΒ, σε δυο ή τρεις βάρδιες. Εκεί που εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα είναι στο Παλαιοχώρι και στην Νέα Καλλικράτεια μιας και οι βάρδιες είναι λιγοστές. Υπάρχει μία περίπτωση οι περιοχές αυτές να ενισχυθούν το επόμενο διάστημα με στρατό, με φαντάρους δηλαδή για να καλύψουν 24ωρες βάρδιες», εξηγεί.

Όσον αφορά τον δήμο Σιθωνίας και ειδικότερα κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του, οι οποίες είναι αρκετά απομακρυσμένες από το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας (π.χ η Συκιά) ο κ. Κοντός επισημαίνει: «Στην Σιθωνία δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το ΕΚΑΒ. Και γι’αυτό οφείλω να πω ότι φρόντισε η Δημοτική Αρχή που καλύπτει οικονομικά (δια μέσω του ετήσιου προϋπολογισμού του δήμου) την διαμονή των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ. Είναι πολύ σημαντικό που η Σιθωνία τα τρία τελευταία χρόνια ενισχύεται και αποκτά και 3ο ασθενοφόρο εν όψει του καλοκαιριού».