Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις τιμές του ελαιολάδου και τη μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στα Ελληνικά και τα Ισπανικά ράφια των σούπερ μάρκετς αποκαλύπτουν πηγές του τύπου στην Ισπανία. Ειδικότερα παρατηρείται ότι στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής στην Ισπανία, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις που ενσωμάτωσαν τις αυξήσεις των τιμών πρώτης ύλης (παραγωγού) οι τιμές που επικρατούν στα ράφια είναι:

– Έξτρα παρθένο 6,45 €/λίτρο

– Παρθένο 5,90  €/λίτρο

– “Ελαιόλαδο” (μίγμα, κουπέ, παρθένου με ραφινέ) 5,85 €/λίτρο.

Οι ειδήσεις από την πορεία της κατανάλωσης το μήνα Ιούνιο ήταν αισιόδοξες

Άμεση ανάλυση: Η κατανάλωση αντέχει – οι τιμές ανεβαίνουν  ωστόσο αυτό που ανησυχεί την ισπανική βιομηχανία τυποποίησης ελαιολάδου είναι ότι το ηλιέλαιο, το πιο διαδεδομένο στους καταναλωτές σπορέλαιο πουλιέται σε μια άκρως ανταγωνιστική τιμή, μόλις 1,55 €/λίτρο, δηλαδή η ψαλίδα έχει ανοίξει σχεδόν στο 1:4, ενώ επίκεινται και νέες αυξήσεις στις τιμές των ελαιολάδων.

Από την άλλη πλευρά, συγκρίνοντας με τις μεγάλες ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ βρήκαμε τις παρακάτω τιμές:

– Έξτρα παρθένο 9,05 €/λίτρο

– “Ελαιόλαδο” (μίγμα, κουπέ, παρθένου με ραφινέ) 8,46 €/λίτρο,

δηλαδή, το ελληνικό ράφι είναι κατά 40% περίπου ακριβότερο χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τις τιμές παραγωγού (πρώτης ύλης), οι οποίες στις δύο χώρες σχεδόν συμβαδίζουν.

Τα ανεπίσημα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν μείωση των πωλήσεων της τάξης του 35-45%, ενώ η ελληνική βιομηχανία τυποποίησης βιώνει τις δικές της συμπληγάδες, έχοντας επιπλέον και τον ανταγωνισμό του 16κιλου ανώνυμου τενεκέ. Κατά τα άλλα όλοι (;) δείχνουν πανευτυχείς. Οι τιμές του χύμα -με ή χωρίς συναλλαγές- ανεβαίνουν, η φετινή χρονιά θα αφήσει ένα “ουρανοκατέβατο” έσοδο άνω του 1,5 δις (350 χιλ. τόνοι επί 5€), για τα επόμενα χρόνια θα δούμε, ο καύσωνας θα σκοτώσει τους δάκους, τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα έρχονται, μέχρι και η ηγεσία του ΦΙΛΑΙΟΣ (ο πρώην πρόεδρος και ο νυν διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ) στρέφει το ενδιαφέρον της στους κατσιγάρους και τα λιόζουμα.  Ίσως τελικά επιβεβαιωθεί αυτό που κάποτε είχα γράψει πως “μοιάζουμε σαν ένα ανάποδο ντεκάντερ, που πετά στα ρυάκια τα παρθένα ελαιόλαδα για να κρατήσει τους κατσιγάρους”.

olivenews.gr