Σύμφωνα με το με αριθμό πρωτ. 365/10-12-2002 Προεδρικό Διάταγμα η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί και να ελέγχει τα δάση της για πιθανές προσβολές από διάφορα παθογόνα.

Κατά τους έλεγχους αυτούς διαπιστώθηκε η παρουσία της ασθένειας μεταχρωματικού έλκους των πλατανιών στην Ελλάδα που προξενεί ο μύκητας Ceratocystis platani  (Ceratocystis fimbriata f. spplatani) και προσβάλει τα πλατάνια τα οποία και νεκρώνει. Η ασθένεια αυτή είναι πολύ επιθετική και εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Η διάδοση της θανατηφόρου αυτής ασθένειας γίνεται κατά κύριο λόγο από τον άνθρωπο, μέσω των χωματουργικών μηχανημάτων και των εργαλείων υλοτομίας ή κλάδευσης, προσβάλλοντας το πλατάνι κυρίως από πληγώσεις στον κορμό. Πριν λίγα χρόνια εντοπίστηκε στην περιοχή του Νομού Αρκαδίας και σήμερα έχει διαδοθεί σε ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και στους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.

Ο Νομός Χαλκιδικής μέχρι τις τελευταίες επισκοπήσεις (ελέγχους), οι οποίες εκτελέσθηκαν από τους δασικούς φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της περιοχήςόπως κάθε έτος, δεν παρουσίασε την ασθένεια αυτή.

Δείτε τον σχετικό σύνδεσμο από την Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής:

http://wwww.minagric.gr/greek/agro_pol/DASIKA/Platanos/Platanos.htm

«Είναι στο χέρι όλων μας να προστατέψουμε τη Χαλκιδική από την είσοδο του παραπάνω μύκητα και είναι υποχρέωση όλων μας η διασφάλιση της υγείας των πλατανιών και των πλατανορεμάτων, καθώς αυτά αποτελούν όχι μόνο αυτοτελείς οικολογικές οντότητες οι οποίες είναι σημαντικές για το περιβάλλον και τον τουρισμό αλλά και σύμβολα  πολιτιστικής κληρονομιάς σημαντικά για την ιστορία του τόπου», υπογραμμίζει σχετικά σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής.