Πάνω από 110 χιλιάδες ευρώ για συντήρηση κτιρίων και προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει διαθέσει, μόνο τους τελευταίους μήνες, η Ελληνικός Χρυσός» σε σχολικές μονάδες του δήμου Αριστοτέλη.

Ειδικότερα, με δαπάνες της εταιρείας, τους  τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκε σειρά εργασιών και προμηθειών σε εννέα σχολικά κτίρια ως εξής:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση νέων εξωτερικών κουφωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου, ύψους δαπάνης 28.842 €.
  • Ανακαίνιση, συντήρηση και επισκευή των υγειονομικών εγκαταστάσεων στο Δημοτικό Σχολείο Μεγάλης Παναγίας, ύψους δαπάνης 27.404 €.
  • Εγκατάσταση νέας θερμοπρόσοψης και ανακαινίσεις της αίθουσας πληροφορικής και της αίθουσας εκδηλώσεων, στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Ρόδων, συνολικού ύψους δαπάνης 29.995 €.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση 37 νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών με  δαπάνη 25.587 ευρώ σε:

– Γενικό Λύκειο Αρναίας
– ΕΠΑΛ Αρναίας
– Γυμνάσιο Μεγάλης Παναγίας
– Δημοτικό σχολείο Μεγάλης Παναγίας
– Γυμνάσιο Αρναίας
– Δημοτικό Αρναίας
– Δημοτικού Παλαιοχωρίου

Από το 2021 ως σήμερα διατέθηκαν πάνω από 227.000 ευρώ για την ανακαίνιση 10 σχολικών μονάδων των οποίων εκσυγχρονίστηκαν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός. Η Ελληνικός Χρυσός αφουγκράστηκε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και κατόπιν συνεννόησης με τη ΔΗΚΕΔΑ Φροντίδα, συγχρηματοδότησε με 52.000 ευρώ την κατασκευή ενός δεύτερου παιδικού σταθμού στην Ιερισσό.

Ακόμη για την ευαίσθητη ηλικία των νηπίων διατέθηκαν 18.000 ευρώ σε 30 ξύλινα τραπεζοκαθίσματα που εξόπλισαν νηπιαγωγεία του δήμου.

Κατά τη χρονιά 2021-2022 που έγινε ο πρώτος κύκλος παρεμβάσεων σε 8 σχολικά κτίρια δαπανήθηκε συνολικά ένα ποσό άνω των 150.000 ευρώ. Αναλυτικά έγιναν:

Στρατώνι:

  • Εργασίες επισκευής και συντήρησης εξωτερικού κτιρίου (τοιχοποιία) και αύλειου χώρου Γυμνασίου.
  • Εργασίες επισκευής και συντήρησης εξωτερικού κτιρίου (τοιχοποιία-κιγκλιδώματα κουφωμάτων) Δημοτικού Σχολείου.

Στρατονίκη: 

  • Προμήθεια και αντικατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου και προστατευτικών κιγκλιδωμάτων Δημοτικού Σχολείου.

Παλαιοχώρι:

  • Εργασίες επισκευής και συντήρησης εσωτερικού και εξωτερικού κτιρίου (τοιχοποιία-οροφή) Δημοτικού σχολείου.

Αρναία:  

  • Εργασίες επισκευής και συντήρησης στέγης Γυμνασίου
  • Εσωτερική διαρρύθμιση και ανακαίνιση υγειονομικών εγκαταστάσεων/τουαλετών Δημοτικού Σχολείου
  • Εργασίες επισκευής και συντήρησης εξωτερικού κτιρίου (τοιχοποιία) και συντήρηση εξωτερικών κουφωμάτων Δημοτικού Σχολείου
  • Εργασίες επισκευής και συντήρησης εσωτερικού και εξωτερικού κτιρίου (τοιχοποιία-οροφή) Νηπιαγωγείου
  • Εργασίες επισκευής και συντήρησης εξωτερικού κτιρίου (τοιχοποιία – οροφή) Γενικού Λυκείου

Ο δεύτερος κύκλος παρεμβάσεων κατά το έτος 2022-2023, κάλυψε 4 επιπλέον κτίρια με συνολική δαπάνη ύψους 135.000 ευρώ.  

Αναλυτικά έγιναν:

  • Ανακαίνιση και επισκευή υγειονομικών εγκαταστάσεων/τουαλετών Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Παναγίας
  • Εγκατάσταση νέας θερμοπρόσοψης Δημοτικού Σχολείου Νέων Ρόδων
  • Προμήθεια και αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων Δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου
  • Ανακαίνιση και εξοπλισμός 2ου Παιδικού σταθμού στην Ιερισσό, που σύντομα θα εγκαινιαστεί.

Εξίσου σημαντική είναι η δαπάνη των 35.340 ευρώ για να τοποθετηθούν και στις 38 σχολικές μονάδες του δήμου Αριστοτέλη, ψύκτες με λειτουργία φίλτρανσης πόσιμου νερού. Έτσι εξασφαλίστηκε για όλους τους μαθητές επάρκεια ύδατος και ποιότητα, αφού η εταιρεία ανέλαβε για τους 12 πρώτους μήνες λειτουργίας των συστημάτων, τόσο τη συντήρηση όσο και του κόστος αντικατάστασης των φίλτρων, με δαπάνη 6.832 ευρώ.

Όπως τόνισε η Ευγενία Γιαννούση, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου, όλες οι παρεμβάσεις στα δημοτικά σχολεία ήταν αναγκαίες, με κύριες όσες αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. «Ο χειμώνας είναι αρκετά δύσκολος στην ορεινή Χαλκιδική και οι δαπάνες για κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης υπέρογκες. Έτσι επιδιώκουμε να γίνονται παρεμβάσεις όπως η θερμοπρόσοψη και η αντικατάσταση κουφωμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας», είπε και πρόσθεσε πως εξίσου χρήσιμοι είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στις αίθουσες πληροφορικής που βοηθούν τους δασκάλους στα διαδραστικά μαθήματα. Τέλος δήλωσε ικανοποιημένη για την προμήθεια των τραπεζοπάγκων που μπήκαν στα νηπιαγωγεία, ώστε να τρώνε τα μικρά παιδιά σε αυτούς και να κάνουν πολλές άλλες δραστηριότητες.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κεφαλάς, αντιδήμαρχος και πρόεδρος σχολικής επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε επίσης στο μείζον πρόβλημα της θέρμανσης των σχολείων τον χειμώνα. «Από την αρχή της θητείας μας κάναμε μια έρευνα στα σχολεία και είδαμε ότι είχαμε μεγάλη απώλεια θέρμανσης στα κτίρια που δεν είχε γίνει ενεργειακή αναβάθμιση και σε όσα είχαν παλιά, ξύλινα κουφώματα. Συναντηθήκαμε με την εταιρεία και αποφασίσαμε να «εκμεταλλευτούμε» την συγκυρία της παρουσίας της στην περιοχή μας ζητώντας κάποιες χρηματοδοτήσεις για τις ανάγκες των σχολείων. Εξάλλου από την πρώτη στιγμή η εταιρεία μας είπε ότι προτεραιότητα είναι οι ανάγκες της εκπαίδευσης. Οι σχολικές επιτροπές παίρνουν χρήματα δύσκολα και με καθυστέρηση. Με τις χρηματοδοτήσεις της εταιρείας δουλεύομε πιο άμεσα μέσα στον χρόνο», τόνισε ο κ. Κεφαλάς. Επίσης επεσήμανε ότι τον Σεπτέμβριο επίκειται νέα συνάντηση με την Ελληνικός Χρυσός ώστε να προχωρήσουν στην τρίτη φάση των παρεμβάσεων και στα υπόλοιπα σχολεία.

Για τους υπολογιστές στα σχολεία ο κ. Κεφαλάς ανέφερε πως στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός που θα καλύπτει όλους τους μαθητές, σίγουρα στα γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ.