Κάθε χρόνο στις 19 και στις 20 Ιουλίου, όλοι οι Μεταγγιτσινοί ξέρουν πως ήρθε η στιγμή να φωτιστεί και πάλι το βουνό του χωριού τους.

Αυτό θα το διαπιστώσεις όταν φτάσεις σε εκείνον το καταπράσινο λοφίσκο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Μεταγγίτσι, και όλα τα φώτα είναι αναμμένα για την γιορτή. Μαζί με αυτά, πλήθος κόσμου παίρνει την απόφαση να ανέβει το βουνό για να απολαύσει την πανέμορφη θέα, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα μαζί.

Σε ένα κλίμα κατάνυξης ντόπιοι και επισκέπτες σπεύδουν στο ομώνυμο ξωκλήσι για να ανάψουν ένα κεράκι, να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον ένδοξο προφήτη του Θεού, ενώ ύστερα σκορπίζονται σε παρέες και απολαμβάνουν το γλέντι που ακολουθεί έξω από το πανέμορφο μικρό εκκλησάκι.

Συγκεκριμένα στις 19 Ιουλίου, παραμονή της εορτής του προφήτη Ηλία, μετά τον εσπερινό και την περιφορά της εικόνας, ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με χορό, τραγούδι και φαγοπότι. Χορευτικές ομάδες γυναικών, ανδρών, ενηλίκων και η ομάδα των εφήβων θα κάνουν την εμφάνισή τους με χορούς από Μακεδονία και Θράκη.

Την επόμενη ημέρα στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής και αφού τελεστεί η θεία λειτουργία παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου το οποίο ταξιδεύει το κοινό σε χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις για τον Προφήτη Ηλία κλείνουν κάθε χρόνο με το ΚονομάδκοΟι κονομάδες στα πλαίσια του παραδοσιακού κουρμπανιού μαγειρεύουν γίδα με μανέστρα για όλο τον κόσμο.

«Σήμερα θα τελεστεί κανονικά ο εσπερινός στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στο Μεταγγίτσι και έπειτα θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ορχήστρα και φαγητό για τον κόσμο», είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταγγιτσίου Γιώργος Ζαφείρης στο XalkidikiPolitiki, ενώ γνωστοποίησε πως «φέτος οι καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, και όχι στον προαύλιο χώρο του Προφήτη Ηλία -όπως συνέβαινε όλα τα χρόνια-, καθώς η Μητρόπολη δεν επιτρέπει να προσφερθούν σουβλάκια μιας και σήμερα είναι ημέρα Τετάρτη».

  1. Σύμφωνα με τον ίδιο, αύριο στις 20 Ιουλίου, ημέρα εορτής του προφήτη θα τελεστεί το πρωί η θεία λειτουργεία και έπειτα θα ακολουθήσει το παραδοσιακό κουρμπάνι.

Αν ο δρόμος σας φέρει ποτέ στην Σιθωνία, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ομώνυμο ξωκλήσι του προφήτη Ηλία στο Μεταγγίτσι…και οπωσδήποτε μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα πεντανόστιμα σουβλάκια που ψήνουν μέλη του συλλόγου!

Πηγή φωτογραφιών: Georgios Zissopoulos, Rania Mous, Michael Zersch