ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ( Κ.Α.Π. )

Ιούλιος 2023

  • ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ (έως 2) (Άρθρο 19 του Κ.Α.Π.)

« . . . είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα εννέα (9) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες ή που έχουν την ελληνική ιθαγένεια (ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο). Στους ίδιους αγώνες επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες και η συμμετοχή στον αγώνα μέχρι δύο (2) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.»

Αυτό σημαίνει ότι, επιτρέπεται σε κάθε αποστολή ( εικοσάδα ) να υπάρχουν μέχρι τέσσερις αλλοδαποί, με δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα και για τους τέσσερις αλλά, δικαίωμα ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗΣ συμμετοχής έχουν μόνο δυο. Μπορούν π.χ. να παίξουν δυο αλλοδαποί στο πρώτο ημίχρονο και οι άλλοι δυο, που στο πρώτο ημίχρονο ήταν αναπληρωματικοί, να παίξουν ως βασικοί, αφού όμως πρώτα αντικατασταθούν οι δυο αλλοδαποί που είχαν συμμετοχή στον αγώνα στο πρώτο ημίχρονο.

  • ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ( Άρθρο 18 του Κ.Α.Π. )

«Η ημερομηνία, στην κατατιθέμενη στην ΕΠΟ κάρτα υγείας ποδοσφαιριστή, θα πρέπει να είναι είτε μηχανογραφημένη είτε με μηχανική σφραγίδα, άλλως αυτή δεν θα γίνεται δεκτή.»

Καλούνται ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ όλα τα σωματεία να μεριμνήσουν ώστε, στην πρώτη μετεγγραφική κίνηση, ή στον πρώτο επίσημο αγώνα όλων των ποδοσφαιριστών, στην κάρτα υγείας που θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογητικό, η ημερομηνία θεώρησης από τον γιατρό να είναι είτε μηχανογραφημένη, είτε με μηχανική σφραγίδα.

  • ΠΑΡΟΧΟΣ Α΄ ΒΟΗΘΕΙΩΝ – ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ ( Άρθρο 16 του Κ.Α.Π. )

« . . . είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα, καθώς και η ύπαρξη απινιδωτή. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσωπο που να ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα ή απινιδωτής, ο αγώνας δεν διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας, στην οποία επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 21 παρ. 3 περ. ΙΙ του παρόντος»   ( 0 – 3 α/α και χρηματικό πρόστιμο ).

 

  • ΜΗ ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ, ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΑΘΜΩΝ ( Άρθρο 17 του Κ.Α.Π. )

« . . . Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή αγώνες ή παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους του ελάχιστου επιτρεπομένου ορίου (λιγότερους από εννέα) ποδοσφαιριστές για την έναρξή του, χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, εκτός από την καταβολή κάθε σχετικής δαπάνης, τιμωρείται με αφαίρεση πέντε (-5) βαθμών από το πρωτάθλημα που αγωνίζεται καθώς και επίσης (-5) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα που θα αγωνιστεί, με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3 και με χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, στα πρωταθλήματα των επαγγελματικών κατηγοριών, από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, και Α’ κατηγορίας, από πεντακόσια (500) ευρώ έως χίλια (1000) ευρώ στα πρωταθλήματα των Γυναικών και από πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ για κάθε αγώνα στα τοπικά πρωταθλήματα»