Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

Επιστρέφει την Κυριακή 6 Αυγούστου στα Νέα Μουδανιά, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Graffiti στην Ελλάδα που διοργανώνουν ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού και η ομάδα 83crew.

Φέτος, το φεστιβάλ παρουσιάζεται για ακόμη μία χρονιά, φιλοδοξώντας να ενώσει τους λάτρεις της τέχνης του γκράφιτι από όλη την Ελλάδα. Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι η “ελεύθερη έκφραση”, δίνοντας χώρο στους καλλιτέχνες να εκφράσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν τη δημιουργικότητα τους και να μεταδώσουν μηνύματα μέσα από τα mural τους.

Παρόλο που η αγάπη για το γκράφιτι και το street art παραμένει ζωντανή, σύμφωνα με τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την οργάνωση του φεστιβάλ, Νίκο Ελμαΐδη γνωστό και ως NEL, το “Outta City Graffiti Fest” αποτελεί ένα από τα ελάχιστα πλέον και το μεγαλύτερο φεστιβάλ mural τέχνης στην Ελλάδα, τόσο από άποψη συμμετοχών, όσο και όγκου επισκεπτών. Οι πάνω από 300 συμμετοχές κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν αυτήν την πραγματικότητα, ενώ για φέτος επιλέχθηκαν 62 καλλιτέχνες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων από Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.

«Παλιότερα υπήρχαν πολλά φεστιβάλ, ωστόσο με τα χρόνια οι άνθρωποι που τα διοργάνωναν έπαψαν σταδιακά να ασχολούνται», σημειώνει στο Xalkidiki Politiki ο NEL. Όπως εξηγεί, το κενό αυτό ήρθε να καλύψει το “Outta City Graffiti Fest”, μία διοργάνωση πίσω από την οποία κρύβεται μία ομάδα καλλιτεχνών με πολυετή πείρα που ασχολείται με το graffiti από τη δεκαετία του 2000.

Η φετινή διοργάνωση

Φέτος οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το θέαμα της δημιουργίας των γκράφιτι από νωρίς το πρωί έως το βράδυ. Οι καλλιτέχνες θα εργαστούν πάνω στα έργα τους για περίπου 10 με 12 ώρες, από τις 09.00 έως και τις 21.00, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει ζωντανά τη δημιουργία ενός έργου αλλά και τις τεχνικές που αναπτύσσει ο κάθε δημιουργός.

Το 4ο “Outta City Graffiti Fest” θα περικλείει διαφορετικές πτυχές του γκράφιτι, περιλαμβάνοντας graffiti writers που εξειδικεύονται σε συνθέσεις με γράμματα, καλλιτέχνες που δημιουργούν προσωπογραφίες (characters), καθώς και καλλιτέχνες που είναι επιδέξιοι στη ζωγραφική με πινέλα.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι εντελώς δωρεάν, ενώ οι παραβρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το πλούσιο θέαμα συνοδεία κάποιου ποτού ή αναψυκτικού και κερασμάτων από τους χορηγούς του φεστιβάλ.

Σύμφωνα με τον NEL, το φεστιβάλ απαιτεί πάνω από 6 μήνες προετοιμασίας και οργάνωσης, αλλά αναμφίβολα αποτελεί μια αναπτυσσόμενη και επιτυχημένη παράδοση για τους καλλιτέχνες και το κοινό της περιοχής, αλλά και πέραν αυτής. «Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι δύσκολο να διοργανώσει κανείς ένα τέτοιο φεστιβάλ γιατί χρειάζεται πολλούς μήνες οργάνωσης και συντονισμού για ένα άρτιο αποτέλεσμα », εξηγεί.

Φέτος ο NEL αλλά και το 83crew καλεί κατοίκους αλλά και επισκέπτες στα εξωτερικά του Σταδίου Νέων Μουδανιών, υποσχόμενοι μία μοναδική εμπειρία τέχνης, δημιουργίας και έκφρασης. Εξάλλου το “Outta City Graffiti Fest”, δεν αποτελεί μόνο μια γιορτή του γκράφιτι, αλλά και μια ευκαιρία για την προώθηση της περιοχής ως κέντρο τέχνης και δημιουργικότητας.

“Outta City Graffiti Fest”
Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
Εξωτερικά του Σταδίου Νέων Μουδανιών
Από τις 10.00
Είσοδος Ελεύθερη