Ένας γυπαετός βρέθηκε σήμερα στη μέση του δρόμου στην Κρήτη, ίσως επηρεασμένος από τον καύσωνα, με συνέπεια να κινδυνεύει από διερχόμενα αυτοκίνητα

Το περιστατικό συνέβη στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στην περιοχή των Λινοπεραμάτων Ηρακλείου. Οδηγοί, μόλις είδαν τον γυπαετό στην άσφαλτο, σταμάτησαν και έκαναν σήμα σε άλλα διερχόμενα αυτοκίνητα να μειώσουν ταχύτητα, προκειμένου να προστατεύουν το πτηνό, που φαινόταν ταλαιπωρημένο, πιθανόν από τον καύσωνα.

Στη συνέχεια έδωσαν νερό στον γυπαετό και το εντυπωσιακό πτηνό φάνηκε να συνέρχεται και άνοιξε τα φτερά του. Παράλληλα ειδοποιήθηκε η αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να παραλάβουν τον γυπαετό, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Το περιστατικό υπενθυμίζει πόσο ο καύσωνας επηρεάζει και τα ζώα πέρα από τον άνθρωπο, αλλά και το πόσο αυτά χρειάζονται τη βοήθειά μας, εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών.

Καύσωνας Κλέων: Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία το Σάββατο

Η κατάσταση είναι δύσκολη σήμερα, εξαιτίας του καύσωνα «Κλέων», αλλά ο υδράργυρος στο θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει ακόμη ψηλότερα αύριο, Σάββατο.

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ, το Σάββατο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φτάσουν:

  • Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39-41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου
  • Στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42-43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου
  • Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40-42 βαθμούς Κελσίου
  • Στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή κορυφώνεται ο καύσωνας, καθώς το θερμόμετρο θα φτάσει έως και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φτάσουν:

  • Στα ηπειρωτικά τους 41-43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου
  • Στη νησιωτική χώρα τους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα προβλέπεται υποχώρηση της θερμοκρασίας κατά 2-5 βαθμούς Κελσίου. Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στην ανατολική Ελλάδα και η μικρότερη στα δυτικά. Οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας θα φθάσουν:

  • Στα ηπειρωτικά τους 38-40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41-42 βαθμούς Κελσίου
  • Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37-39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35-36 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: lifo.gr