Της Μορφούλας Ντέμπλα
Ήταν ένα μεσημέρι που το ημερολόγιο έγραφε  23 Ιουλίου του 2007, όταν στο πένθος  βυθίστηκε η οικογένεια και το πανελλήνιο από την είδηση του θανάτου του Χαλκιδικιώτη υποσμηναγού Ιωάννη Χατζούδη με το αεροσκάφος CL-415 υπ’ αριθμ 2055.

Στο αεροσκάφος του 2001, ο άτυχος αεροπόρος Ιωάννης Χατζούδης που καταγόταν από την Γαλάτιστα, επέβαινε μαζί με τον Σμηναγό Δημήτρη Στοϊλίδη και κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσης στην επαρχιακή οδό Στείρων-Παλαιοποτάμου στη Νότια Εύβοια σκοτώθηκαν και οι δύο.

Όλα ξεκίνησαν όταν και οι δύο αξιωματικοί της αεροπορίας έκαναν ελιγμό πάνω από την φλεγόμενη έκταση των Ν. Στύρων, κατεβαίνοντας σε πολύ χαμηλό ύψος από το έδαφος, στην προσπάθειά τους να ρίξουν νερό όσο πιο αποτελεσματικά μπορούσαν και να σώσουν τους οικισμούς από την επέκταση της πυρκαγιάς προς το Δήλησο. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφεραν. Η μοίρα τους επιφύλασσε ένα τραγικό τέλος: Το Καναντέρ τους συνετρίβη σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και οι δύο σπουδαίοι αεροπόροι έπεσαν νεκροί, ακολουθώντας τον δρόμο του καθήκοντος, καθιστώντας εαυτούς φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.

Δεκαέξι χρόνια μετά…

Πέρασαν 16 χρόνια από το μοιραίο συμβάν που η οικογένεια του Ιωάννη Χατζούδη θυμάται σαν να ήταν χθες. Ο πόνος της μάνας, τα βουβά δάκρυα του πατέρα, τα χιλιάδες γιατί του αδερφού του Κώστα έμειναν εδώ για να τους συντροφεύουν. Τα όνειρα, η χαρά και η ανεμελιά εκείνο το θλιβερό μεσημέρι του Ιούλη ξαφνικά χάθηκαν. Η αγάπη και η υπερηφάνεια για το σπουδαίο παλικάρι τους όμως δεν χάθηκαν ποτέ…τους συντροφεύουν ακόμη και σήμερα σε κάθε τους βήμα, σε κάθε τους σκέψη. Είναι μαζί τους, διότι τον έχουν βαθιά μέσα στην καρδιά τους και θα τον έχουν για όσο ζουν.

Η τραγική ειρωνία 

«Το θυμάμαι εκείνο το “μαύρο” μεσημέρι σαν χθες. Ήμουν στην δουλειά όταν άκουσα στο ράδιο για ένα αεροσκάφος που συνετρίβη στην περιοχή των Ν. Στύρων Ευβοίας. Δεν είχα σκεφτεί ούτε μια στιγμή ότι ο αδερφός μου σκοτώθηκε, ότι θα μπορούσε να είναι αυτός μέσα στο Κάναντερ. Γιατί ξέρετε ο αδερφός μου είχε στο παρελθόν σωθεί από πτώση Mirage-2000. Έλεγα δεύτερη φορά δεν μπορεί να συμβαίνει το ίδιο. Τραγική ειρωνία όμως…γυρνώντας από την δουλειά στο σπίτι, πάγωσα στον ήχο του τηλεφώνου και στην είδηση του θανάτου του αδερφού μου. Όλα είχαν σκοτεινιάσει. Ήταν αυτός, δυστυχώς είχε χαθεί. Ήμουν ο πρώτος που το έμαθα και το μετέφερα στους γονείς μου, στους απαρηγόρητους γονείς μου..» περιγράφει ο αδερφός του υποσμηναγού Ιωάννη Χατζούδη, Κώστας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΟΥΔΗΣ

Ο υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης γεννήθηκε το 1979 στη Γαλάτιστα. Μετά την αποφοίτησή του, τέταρτος καλύτερος σε σειρά, από τη Σχολή Ικάρων, πήγε στην Τανάγρα, όπου υπηρέτησε σε μοίρα πολεμικών αεροσκαφών Mirage 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2005, τοποθετήθηκε σε μοίρα αεροσκαφών Canadair CL-415, με αποστολή αεροπυρόσβεσης. Ο ήρωας Ιωάννης Χατζούδης είχε 784 ώρες πτήσεως, εκ των οποίων οι 146 σε CL-415.

Ηταν μόλις 28 ετών.
Σαν σήμερα, 23 Ιουλίου, ο Ιωάννης Χατζούδης έπεσε υπέρ της πατρίδας.

Αιώνια Μνήμη και Υπερηφάνεια!