Παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα σήμερα και ο παραδοσιακός οικισμός της Σιθωνίας, ο Παρθενώνας έχει φορέσει τα γιορτινά του για να σας υποδεχθεί!

Το γραφικό χωριό γιορτάζει κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου, ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονα, και πανηγυρίζει με θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα κάθε 26 Ιουλίου, παραμονή της εορτής του Αγίου, πλήθος κόσμου σπεύδει στο παλιό χωριό της Σιθωνίας για να προσευχηθεί και να ανάψει ένα κεράκι στον ανάργυρο γιατρό, τον Άγιο Παντελεήμονα. Με ευλάβεια και κατάνυξη γεμίζει τόσο ο εσωτερικός χώρος του ναού όσο και ο εξωτερικός του. Στη συνέχεια, αφού τελειώσει ο πανηγυρικός εσπερινός, όλοι κατευθύνονται στην γραφική πλατεία του οικισμού με τα υπεραιωνόβια πλατάνια για να απολαύσουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του συλλόγου “Ο Παρθενών”, να φάνε και να χορέψουν έως το ξημέρωμα.

Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της εορτής τελείται με ευλάβεια η θεία λειτουργία και ακολουθεί το παραδοσιακό κουρμπάνι που μοιράζεται στους πιστούς με την ευλογία του παπά. Παλιότερα έβραζαν μανέστρα με κρέας σε μεγάλα καζάνια, ενώ τελευταία μαγειρεύουν  σουπιές με κριθαράκι.

Το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμων στον Παρθενώνα είναι διαφορετικό, καθώς ξυπνά χιλιάδες αναμνήσεις…Η ιστορική εκκλησία, η γραφική πλατειούλα με το μουσείο, τα πεσμένα φύλλα από τα αγέρωχα δέντρα δημιουργούν ένα μοναδικό αγνό τοπίο που μοιάζει σαν να μη το άγγιξε ποτέ ο χρόνος.