Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνεται τελικά ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ένα ζεϊμπέκικο σε λάθος τάιμινγκ, η παραδοχή του λάθους με δημόσια «συγγνώμη», που δεν φάνηκε αρκετή για να αποφευχθεί η ρήξη και βολιδοσκόπησεις – εξπρές για… εναλλαγή στο «χρίσμα», οι οποίες οριστικοποίησαν χθες τον νέο «εκλεκτό» της ΝΔ συνθέτουν εν συντομία τις εξελίξεις του τελευταίου τριημέρου γύρω από την κρίση που διαχειρίζεται η κυβέρνηση για την περιφέρεια Αττικής. Δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της γαλάζιας στήριξης στον Γιώργο Πατούλη, αυτή αίρεται, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και να επισφραγιστεί αύριο σε τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος θα τρέξει τελικά με τη γαλάζια σημαία τη μάχη της μεγαλύτερης περιφέρειας.

Η οριστικοποίηση της υποψηφιότητας του υφυπουργού Άμυνας κλείδωσε στη χθεσινή συνάντησή του με τους εξ απορρήτων του πρωθυπουργού στο Μαξίμου – τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Γιάννη Μπρατάκο – ενώ ο ίδιος μίλησε τηλεφωνικά και με τον Μητσοτάκη. Από το απόγευμα της Κυριακής άνοιξε συζήτηση για τον τρόπο που η κυβέρνηση θα αποκαλύψει δημόσια τις αποφάσεις της: Με ένα πρώτο στίγμα μέσα από το σημερινό μπρίφινγκ του Παύλου Μαρινάκη και έπειτα η ανακοίνωση; Με απευθείας ανακοίνωση της ΝΔ; Με δηλώσεις την Τρίτη αφότου ο πρωθυπουργός επιστρέψει από την Λευκωσία αλλά και τη Μυτιλήνη, όπου θα βρεθεί για άλλον… αυτοδιοικητικό λόγο και συγκεκριμένα για την προώθηση της υποψηφιότητας του Αλκβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο;

Σε κάθε περίπτωση οι προθέσεις έχουν διαφανεί, ουδείς θεωρεί ότι θα υπάρξει πισωγύρισμα της τελευταίας στιγμής και οι επιτελείς σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς δεν θέλουν το θέμα να τραβήξει περισσότερο χρονικά. Υπάρχει άλλωστε ο φόβος ότι θα βαρύνει κι άλλο το ήδη δύσκολο κλίμα της αμηχανίας (το λιγότερο) στους νεοδημοκρατικούς κόλπους.

«Φωνές»

Ήδη καταγράφονται άλλωστε αντικρουόμενες «φωνές» και κραδασμοί στο γαλάζιο οικοσύστημα, δεδομένης της ανησυχίας για έναν ξαφνικό εσωκομματικό πόλεμο με άγνωστες παρενέργειες στον ορίζοντα της αναμέτρησης της 8ης Οκτωβρίου.  Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα οδηγήσουν κάπου και μάλιστα σε τόσο στενό χρονικό πλαίσιο οι διεργασίες προκειμένου η Αττική να ακολουθούσε την περίπτωση της Πελοποννήσου. Δηλαδή ο νυν περιφερειάρχης να αποσυρθεί για να διευκολύνει τη νέα υποψηφιότητα, όπως έπραξε ο Παναγιώτης Νίκας (αν και με βολές εκείνος προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά) μετά το «χρίσμα» στον Δημήτρη Πτωχό.

«Αναγνώρισε το λάθος, έχει προχωρήσει τις δικές του προσπάθειες για την εκλογική μάχη, αδιαμφισβήτητα έχει αποδοχή το έργο του και ο ίδιος αναγνωρισιμότητα αλλά και τις δικές του δυνάμεις να συνεχίσει την κούρσα» έλεγαν κομματικοί – εκείνης της πλευράς που θεωρούν ότι μπορούσε να αποφευχθεί η ρήξη με τον Γιώργο Πατούλη.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Πατούλης έχει πράγματι μηχανισμό αλλά και διασφαλισμένη στήριξη από στελέχη που ανήκουν στον συνδυασμό του και τα οποία προσώρας δεν φαίνεται να αλλάζουν στρατόπεδο. Εξάλλου οι πληροφορίες λένε ότι αυτή η εικόνα σχηματίστηκε σε τηλεφωνήματα αλλά και σε έκτακτη σύσκεψη που οργανώθηκε με τη σκέψη στη διεκδίκηση δεύτερης θητείας.

Δεν κλείνει το θέμα

Με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΝΔ αλλά και με τη διατύπωση της επίσημης θέσης του Πατούλη δεν κλείνει το θέμα για την παράταξη, καθώς θα αναγκαστεί σε κάθε περίπτωση σε αποτελεσματική διαχείριση της υποψηφιότητας Χαρδαλιά: νέα καμπάνια, συγκρότηση ισχυρού ψηφοδελτίου, αντιμετώπιση εσωτερικών δυσκολιών που θα προκύψουν εφόσον ο υφυπουργός Άμυνας βρεθεί κόντρα στην υποψηφιότητα Πατούλη κ.λπ.

Πάντως ο Χαρδαλιάς ετοιμάζεται να τρέξει τις απαραίτητες διαδικασίες, έχοντας διακόψει εκτάκτως για να βρεθεί στην Αθήνα το χθεσινό πρόγραμμα επιθεώρησης των μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας σε μονάδες του στρατού αλλά και αναβάλλοντας τις αντίστοιχες σημερινές επισκέψεις του σε Πετσάλι Ιωαννίνων, Άραξο και Ανδραβίδα