Επιστρέφει έπειτα από μια δεκαετία και πλέον στα κοινά, ο πρώην δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος. Σε ανακοίνωσή του εξηγεί την απόφασή του να κατέλθει εκ νέου στην αυτοδιοίκηση και να διεκδικήσει τον διευρυμένο πλέον δήμο Αριστοτέλη. Ο Μιχάλης Βλαχόπουλος ήταν δήμαρχος από το 2002 ως το 2006 κι ξανά από το 2006 ως το 2010. Με πολλές καινοτόμες πρωτοβουλίες άλλαξε την όψη των χωριών της περιοχής, τόσο στην παραθαλάσσια Ιερισσό, έδρα του δήμου, όσο και στα ορεινά Στάγειρα του Αριστοτέλη.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση υποψηφιότητας που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

“Αγαπητοί φίλοι,

Εδώ και πολλούς μήνες, απλοί συνδημότες μου ζητούσαν   να είμαι υποψήφιος. Το σκέφθηκα πολύ μέχρι να το αποφασίσω, καθώς ήθελα να είμαι βέβαιος ότι πραγματικά  μπορώ να φανώ χρήσιμος στην κοινωνία του Δήμου.

Υπήρξαν  μερικά ζητήματα  στον παλιό δήμο Σταγίρων Ακάνθου που δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω, πίστευα όμως ότι αυτές οι εκκρεμότητες, που ήταν πολύ απλές, θα τις ολοκλήρωναν οι επόμενοι Δήμαρχοι του Καλλικρατικού δήμου Αριστοτέλη.

Προφανώς οι εκκρεμότητες αυτές  δεν αξιολογήθηκαν, κατά τη γνώμη μου, με την βαρύτητα που έπρεπε και δεν  θα ήταν μέσα στα  θέματα των δικών τους  προτεραιοτήτων. Όμως προσωπικά θεωρώ ότι ζητήματα αυτά όπως για παράδειγμα η Επέκταση των οικισμών της Ιερισσού και Ολυμπιάδας, η Ολοκλήρωση των Επεκτάσεων Ουρανούπολης και Αμμουλιανής, η  Επίλυση της εκκρεμότητας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του παλιού οικισμού Ξεροποτάμου καθώς και η ύδρευση του, η ενίσχυση των ποσοτήτων  παροχής  ύδρευσης με νέα πρόσθετα έργα δεξαμενών και δικτύων είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη της περιοχής μας , όσο κανένα  άλλο.

Στόχος μου είναι επίσης η ορθολογική διοίκηση του Δήμου μας αξιοποιώντας την  ενίσχυση των δυνατοτήτων της Αυτοδιοίκησης με τη συνένωση δυνάμεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Το υπάρχον μοντέλο διοίκησης του Δήμου που ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του παλιού μοντέλου υφίσταται προς  ικανοποίηση της  φιλοδοξίας στελεχών  αλλά κυρίως από άγνοια όλων των κανόνων οργάνωσης και διοίκησης με  διορισμό Αντιδημάρχων χωρίς εξειδικευμένο   προϋπολογισμό και πλήρη απαξίωση των τοπικών συμβουλίων. Το αποτέλεσμα καταστροφικό.

Πρόθεση μου είναι η ορθολογική οργάνωση  των Υπηρεσιών του Δήμου για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, με  πολιτικό προϊστάμενο όλων των υπηρεσιών του Δήμου τον Δήμαρχο με άμεσους συνεργάτες τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων. Για τη λειτουργία των υπηρεσιών της καθημερινότητας με ορισμό πολιτικών προϊστάμενων   θεματικούς  αντιδημάρχους, οι οποίοι  γνωρίζοντας τα όρια του προϋπολογισμού των υπηρεσιών που ορίζονται θα διοικούν και ενεργούν σύμφωνα με αυτά, έχοντας  πλήρη αυτονομία.

Όνειρό μου είναι όχι μόνο η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας αλλά και η ανάπτυξη και ανάδειξη αυτού του πλούσιου τόπου με τα τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά”.