Για το φαινόμενο της καταπάτησης τμήματος του αιγιαλού από τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν άδεια για συγκεκριμένο τμήμα του, μίλησε η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά.

Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων με κατοίκους αλλά και παραθεριστές να οργανώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας δημιουργώντας το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας». Μετά την Πάρο και άλλα ελληνικά νησιά, πολίτες ενεργοποιήθηκαν και στη Χαλκιδική, όπου υπήρξαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες λουόμενοι δεν μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Όπως εξηγεί η κα Χαλκιά: «Τον αιγιαλό τον διαχειρίζεται η Κτηματική Υπηρεσία. Ο Δήμος Κασσάνδρας εκμισθώνει κομμάτια αιγιαλού, αφού πρώτα πάρει την έγκριση από την Κτηματική και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Εμείς βγάζουμε δημοπρασίες κάποια κομμάτια σε όλη την ακτογραμμή και έπειτα δίνουμε στα καταστήματα το έμπροσθεν τμήμα, όσο δηλαδή δικαιούται. Τα κομμάτια που εκμισθώνει ο Δήμος ξεκινούν από 100τμ έως 300τμ και φτάνουν μάξιμουμ τα 500τμ και θα πρέπει να είναι ακριβή στις συντεταγμένες που του δίνουμε και τους εκμισθώνουμε. Το αν κάποιος κακός μειοδότης κάνει υπέρβαση των τμ που του παραχωρεί ο Δήμος, την ευθύνη του ελέγχου την έχει η Κτηματική Υπηρεσία».

Όσον αφορά τα έσοδα από την ενοικίαση η Δήμαρχος τονίζει ότι ο Δήμος εισπράττει το 60% και το υπόλοιπο 40% το καρπώνεται η Κτηματική Υπηρεσία. «Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να καθαρίζει και να συντηρεί τον χώρο. Από εκεί και πέρα όταν κάποιος κακός επιχειρηματίας, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι, κάνει υπέρβαση, όταν θα έρθει η Κτηματική Υπηρεσία για να τους μετρήσει και να τους επιβάλει πρόστιμο, τα έσοδα αυτά πηγαίνουν εξολοκλήρου σε εκείνη, ο Δήμος δεν εισπράττει τίποτα», εξηγεί

Όσον αφορά το εάν πραγματοποιεί ελέγχους η Κτηματική Υπηρεσία, η κα Χαλκιά σημείωσε ότι το προσωπικό για όλο τον Νομό Χαλκιδικής αποτελείται από τρία άτομα. «Δεν μπορώ να παραπονεθώ ή να πω κακιά κουβέντα για αυτά τα άτομα τα οποία δουλεύουν και τα απογεύματα. Είναι τρία άτομα για όλη τη Χαλκιδική. Παρόλα αυτά πέρυσι όταν εγώ έκανα ένα έγγραφο να έρθουν να ελέγξουν, ήρθαν οι άνθρωποι, ελέγξαν και έβαλαν και κάποια πρόστιμα», ανέφερε η κα Χαλκιά εξηγώντας παράλληλα πως είναι άγνωστο το εάν οι υπάλληλοι διαθέτουν τα κατάλληλα τεχνικά μέσα για να μπορούνε να ελέγχουν σωστά.

Η κα Χαλκιά αναφέρθηκε και στο ζήτημα των παραλιών που δεν είναι εκμισθωμένες από επιχειρήσεις, αλλά διαθέτουν μόνιμες… ομπρέλες. Η Δήμαρχος Κασσάνδρας επισήμανε ότι ακόμα και σε επίπεδο απλού πολίτη, όταν πηγαίνουμε θάλασσα η τυπική διαδικασία θα πρέπει να είναι «να βάζουμε την ομπρέλα μας, να την παίρνουμε φεύγοντας και όχι να την αφήνουμε μόνιμα». Παράλληλα επισήμανε και μερικά περιστατικά κατά τα οποία παρατηρείται το φαινόμενο σε περιπτώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικίας, να νοικιάζεται μαζί και η «μόνιμη» ομπρέλα στη θάλασσα. «Δεν μπορεί ο Δήμος να πηγαίνει στην παραλία με μηχανήματα για να ξεπακτώνει ομπρέλες, γιατί δεν θεωρείται ρύπος» καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, εξηγεί η κα Χαλκιά προσθέτοντας πως υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις όταν στο παρελθόν πραγματοποίησαν επιχείρηση απομάκρυνσης ομπρελών.

Τέλος η Δήμαρχος τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να σεβόμαστε την παραλία, ενώ πρότεινε ως λύση την απαγόρευση απόκτησης άδειας από επιχειρηματίες που κατά το παρελθόν έχουν παρανομήσει.

Ακούστε όλο το απόσπασμα αναλυτικά: