Τα τελευταία 5 χρόνια σε συνεργασία με την Eduact, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός διεξάγει με επιτυχία τη δράση «Μικροί Επιστήμονες στον Δήμο Αριστοτέλη», το επιτυχημένο πρόγραμμα ρομποτικής & STEM για τους μικρούς μαθητές της περιοχής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες και να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα, καθώς και την κριτική τους σκέψη.

Πρόσφατα η εταιρεία, ως Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής  επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής (AFS) και παρακολούθησε την προετοιμασία της Ομάδας για τη συμμετοχή της στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge.

Ελληνικός Χρυσός: Oι επενδύσεις μας στην εκπαίδευση διαμορφώνουν το μέλλον των νέων των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Αριστοτέλη.

Πιο συγκεκριμένα, στο θερινό bootcamp προετοιμασίας της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής βρέθηκαν η Ειρήνη Στρίκου, ο Θεοδόσης Γκόντιας και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος από το τμήμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις δουλειές των παιδιών και να συνομιλήσουν μαζί τους θαυμάζοντας τις προσπάθειες τους.

Λίγα λόγια για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής

Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, επιστήμης και τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχουν εθνικές ομάδες από 190 χώρες με παιδιά ηλικίας 14 – 18 χρονών. Καλλιεργώντας τη διαπολιτισμική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ μαθητών σε όλο τον κόσμο μέσω του STEM, το FIRST GLOBAL Challenge τους δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν συλλογικά τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι κοινότητές τους ανά την υφήλιο.

Από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου 2023, χιλιάδες μαθητές θα ενωθούν φέτος στη Σιγκαπούρη για να διαγωνιστούν σε ένα συναρπαστικό παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα αναδείξει τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αρμόδιος φορέας για την Ελλάδα, είναι ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Eduact – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής αποτελείται από 71 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου από όλη την Ελλάδα, που επιλέχθηκαν βάσει των γνώσεων τους στον προγραμματισμό και την ρομποτική, την ενασχόληση τους με τις επιστήμες και τέλος με την εμπειρία τους από συμμετοχές σε αντίστοιχες εθνικές και παγκόσμιες διοργανώσεις. Η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL 2023 θα εκπροσωπηθεί στην Ολυμπιάδα από 5 άτομα, τα οποία θα επιλεγούν με κριτήριο την απόδοσή τους στην επιμορφωτική και προπονητική φάση.

Να θυμίσουμε ότι το 2022 η ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global Challenge Team Greece κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο Katherine Johnson Award για την κατηγορία Engineering Documentation αλλά και το Χάλκινο Μετάλλιο XPRIZE Innovation Award, που απονέμεται στις ομάδες που ανέπτυξαν καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο του 2022 New Technology Experience: Carbon Countermeasures.

Η Ελληνικός Χρυσός στηρίζει διαχρονικά την εκπαίδευση και την εξοικείωση των μαθητών με τις επιστήμες και την τεχνολογία. Μόνο για το 2022 η συνολική δαπάνη του προγράμματος, στο οποίο έχουν λάβει μέρος, στην πενταετία, άνω των 500 μαθητών, ξεπέρασε τις 95.000 ευρώ. Στην τοπική κοινωνία του δήμου Αριστοτέλη, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, προσφέρεται στα παιδιά και τους νέους η ευκαιρία να αναπτύσσουν εκείνες τις γνωστικές, κοινωνικές και σωματικές δεξιότητες, αλλά και δεξιότητες δημιουργικής – κριτικής σκέψης, που θα τους καταστήσουν υπεύθυνους πολίτες του αύριο. Παράλληλα, το πρόγραμμα ενθαρρύνει την καλλιέργεια λεπτής κινητικής δεξιότητας και δημιουργικής-κριτικής σκέψης σε μια κοινωνία προοδευτικά εξελισσόμενη και απαιτητική. Η συνεργασία της Ελληνικός Χρυσός με τον καταξιωμένο εκπαιδευτικό φορέα Eduact για το πρόγραμμα «Μικροί Επιστήμονες στο Δήμο Αριστοτέλη» βραβεύτηκε το 2020 στα Hellenic Responsible Business Awards.

Ο περσινός 5ος κύκλος εργαστηρίων πραγματεύτηκε τις ευκαιρίες και τους κινδύνους των Μέσων Κοινωνική Δικτύωσης (“Social Media Benefits and Dangers”). Μέσα από αυτόν, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στην ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο, τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την αξιοποίηση αυτών για επαγγελματικούς σκοπούς, τη δημιουργία του βιογραφικού τους και την ανάδειξής του εαυτού τους. Μετά τη λήξη του προγράμματος οι μαθητές είχαν αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες τους για προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη.

Η δράση θα συνεχιστεί και από τη νέα σχολική χρονιά για τον 6ο κύκλο εργαστηρίων

Τέλος, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, την άνοιξη του 2022, έλαβε χώρα για τους μικρούς μαθητές των τοπικών κοινοτήτων του Στρατωνίου, του Νεοχωρίου, της Μ. Παναγίας και του Παλαιοχωρίου στη ΒΑ Χαλκιδική, ο 1ος Τοπικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για τους Μικρούς Επιστήμονες του δήμου Αριστοτέλη.  Όλα τα ηλικιακά γκρουπ ασχολήθηκαν με τη θεματική της σεζόν FIRST® LEGO® League 2022 που αφοτούσε στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.