Η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου είναι ίσως η μεγαλύτερη γιορτή για τους Αφησιανούς. Από τα πέρατα της γης, ”στον δρόμο της Παναγιάς” κάθε χρόνο συρρέουν πιστοί για να γιορτάσουν στην εκκλησία της Σάρτης την μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας.

Το χτύπημα της καμπάνας το πρωί εκείνης της λαμπρής ημέρας, οδηγεί τους πιστούς στην εκκλησία της ”Κοίμησης της Θεοτόκου” στην Σάρτη Χαλκιδικής για να παρακολουθήσουν με ευλάβεια την θεία λειτουργία, να προσευχηθούν στην μεγαλόχαρη, να την ευχαριστήσουν θερμά για ότι τους πρόσφερε και να λάβουν ευλογία από τον Αγιασμό που τελείται μπροστά στην θαυματουργή εικόνα.

Η Παναγιά η ”Ελεούσα”, η προστάτιδα της Σάρτης ή αλλιώς της Αφησιάς ”περιμένει” κάθε χρόνο την μεγάλη προσέλευση των κατοίκων, αλλά και των παραθεριστών της περιοχής να την προσκυνήσουν και να τους “ελεήσει”.

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, η Σάρτη έχει το έθιμο να στολίζει τον επιτάφιο με λουλούδια και η τελετή αρχίζει το βράδυ της ίδιας ημέρας με την περιφορά του ιερού επιταφίου μέσα στα σοκάκια του χωριού, όπου οι πιστοί ακολουθούν και ψέλνουν μαζί με τον ιερέα. Ανήμερα της Παναγίας τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία, ενώ λαμβάνει χώρα και το έθιμο που έφεραν από την παλιά πατρίδα να κατεβάζουν στο τέλος της θείας λειτουργίας από τον θρόνο της την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, ώστε να κάνουνε ενώπιον της Αγιασμό, τον οποίο μάλιστα αργότερα τον παίρνει ο κόσμος μαζί του στο σπίτι για ευλογία.

Η ιστορία του ναού της Σάρτης και η χάρη της Παναγίας 

Ο ναός φτιάχτηκε από τους ξεριζωμένους πρόσφυγες κατοίκους της, τους Αφησιανούς, με κόπο και μόχθο οι οποίοι θέλησαν να κοσμήσουν την εκκλησία με τα Ιερά κειμήλια που έφεραν από την αλησμόνητη πατρίδα τους.

Ο ναός αφιερώθηκε στην μητέρα των χριστιανών, στην οδηγήτρια όλων, την Παναγία. Η πράξη αυτή αποδίδεται ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευχαριστίας στην Υπεραγία Θεοτόκο, καθώς τους φύλαξε από την μανία των αλλοθρήσκων και τους οδήγησε ασφαλείς σε έναν ευλογημένο τόπο, την σημερινή Σάρτη.

Οι Αφησιανοί νιώθουν το στήριγμα και την παρουσία της Παναγίας ζωντανή καθώς η ιερά εικόνα της Παναγιάς της Ελεούσας δεν σταμάτησε ποτέ να θαυματουργεί από την ημέρα που κατέβηκε από τον θρόνο της τότε ενορίας που υπήρχε στην παλιά πατρίδα τους.

Λέγεται πως μέχρι να πάρουν οι κάτοικοι τον δρόμο που τους επιφύλαξε η μοίρα για την προσφυγιά το καράβι δεν ξεκινούσε μέχρι την στιγμή που μπήκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς, η οποία τους καθοδηγούσε πιστά στο νέο τους μακρινό ταξίδι…

Αν βρεθείτε στο παραθαλάσσιο χωριό της Σιθωνίας, την Σάρτη, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον Ιερό ναό που δεσπόζει εκεί, -την ”Κοίμηση της Θεοτόκου”-, ο οποίος πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου με λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις, και κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης για τον κόσμο που προσεύχεται στην Υπεραγία Θεοτόκο.