Ο κεντρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Πορταριάς, πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Ο ομώνυμος Iερός Nαός φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας, η οποία χρονολογείται στα 1840. Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης βρίσκει το χωριό του δήμου Ν. Προποντίδας να κρατά έθιμα πολλών ετών και να τιμά την Παναγιά.

Οι κάτοικοι είναι περήφανοι που πάνω από 100 χρόνια τώρα καταφέρνουν και τηρούν την παράδοση. Συγκεκριμένα, ανήμερα μετά τη Θεία Λειτουργία της εορτής χτυπάει η καμπάνα και καλεί τους πιστούς να πάρουν το διαβασμένο φαγητό από τον Ιερέα, που είναι μοσχάρι με κρεμμύδια, πατάτες και κρασί. Το φαγητό μαγειρεύεται κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσα σε καζάνια, πριν την μεγάλη εορτή του Δεκαπενταύγουστου, από τις οικογένειες που έχουν αναλάβει την διεξαγωγή του πανηγυριού.

«Οι κάτοικοι της Πορταριάς τηρούν κάθε χρόνο τα έθιμα για τα οποία είμαστε περήφανοι», τονίζει ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς καθώς το χωριό αυτό είναι και ο τόπος καταγωγής του. Όπως λέει, η μεγάλη Θεομητορική γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τιμάται με λαμπρότητα, όπως τιμάται η ιστορία της εκκλησίας.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πορταριάς, Μάνος Λειβαδιώτης δηλώνει ότι φέτος το πανηγύρι και οι εορτασμοί θα γίνουν όπως κάθε χρόνο, με όλη την ετοιμασία από τους συλλόγους, τα μέλη τους και τους εθελοντές, τον δήμο και το χωριό ολόκληρο.
«Στην Πορταριά έρχεται κάθε χρόνο κόσμος από όλο τον δήμο. Το χωριό πανηγυρίζει και τιμά την Παναγία στη μεγάλη γιορτή της εκκλησίας μας», τονίζει.

Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Πανήγυρης, σήμερα Δευτέρα θα τελεστεί η Ιερά Λιτανεία της εικόνας Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ στις 19:30 θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Νικοδήμου, ενώ αμέσως μετά θα ψάλλουν τα εγκώμια εις την Υπεραγία Θεοτόκο

Στις 15 Αυγούστου θα τελεστεί ο μέγας πανηγυρικός Όρθρος και η θεία λειτουργία στις 07:15 το πρωί μετ’αρτοκλασίας, ενώ στις 12:00 το μεσημέρι θα ηχήσει η καμπάνα και θα διαβαστεί από τον ιερέα της ενορίας το κουρμπάνι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Το απόγευμα στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η μικρή Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.