Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε χθες στην κορυφή του Άθωνα στη θέση Κερασιά, καθώς από το πρωί επιχείρησαν και τα εναέρια μέσα μαζί με τα πεζοπόρα τμήματα που μπήκαν από το λιμάνι της Ουρανούπολης από χθες το βράδυ. Πολύ πιθανόν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο συναγερμός να λήξει μέχρι το σήμερα το βράδυ.

Παράλληλα, επιτυχώς απομακρύνθηκαν και οι προσκυνητές που ήταν αρκετοί – λόγω της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με το παλιό ημερολόγιο – και στους οποίους έγινε έκκληση να μην συνεχίσουν την ανάβαση.

Παρόλα αυτά, ήταν μια δύσκολη επιχείρηση κατάσβεσης, καθώς οι επίγειες δυνάμεις δεν είχαν άλλο τρόπο να προσεγγίσουν το σημείο, παρά μόνο με τα πόδια και τα μουλάρια, έτσι ακριβώς όπως έγινε η ανάβαση.

Από το λιμάνι της Ουρανούπολης, έφταναν με σκάφος στο λιμανάκι της νέας σκήτης της Αγίας Άννας κι από κει έπρεπε να διανύσουν σε ανάβαση, μια απόσταση τριών ωρών, για να φτάσουν στην έκταση που καιγόταν. «Σε κάθε αλλαγή βάρδιας έπρεπε να γίνεται και η ανάλογη συνεννόηση με το λιμεναρχείο ώστε να μεταφέρονται οι πυροσβέστες και οι δασεργάτες μέσα. Το σημείο που πήρε φωτιά δεν ήταν προσβάσιμο από πουθενά αλλού», τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Ζωγράφου εξηγώντας την επιχειρησιακή δυσκολία της χθεσινής νύχτας.

Σε ανάλογες περιπτώσεις δύσβατων σημείων ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το ελικόπτερο τοποθετεί μια δεξαμενή στο πιο ψηλό προσβάσιμο σημείο, τη γεμίζει, κι από κει αντλούν νερό οι επίγειες δυνάμεις, όταν οι υδροφόρες δεν μπορούν να προσεγγίσουν.