Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στη χτεσινή 3η βραδιά μνήμης για τον Δημήτρη Παπάζογλου και τον Λάμπρο Νικολαΐδη, που διοργάνωσαν το βράδυ στο Ποσείδι, τιμώντας ταυτόχρονα και την παγκόσμια ημέρα των φάρων, σύλλογοι και οργανώσεις της περιοχής.

Η εκδήλωση έγινε κάτω από το φως του Φάρου του Ποσειδίου, παρουσία πλήθους κόσμου και παραθεριστών που έδωσαν το παρών σε μια όμορφη εκδήλωση που σιγά σιγά γίνεται θεσμός για την περιοχή.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Φίλοι του Ποσειδίου, οι παραθεριστές του οικισμού Παπακυρίτση του ΑΠΘ και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Φούρκας και της Καλάνδρας, και περιείχε λόγο και μουσική.

Ο λόγος προήλθε από τους παρουσιαστές της εκδήλωσης και εκ των βασικών διοργανωτών της, Κώστα Μαμέλη και Νίκο Καρακώστα, που πάντρεψαν με χιούμορ αλλά και γνώσεις τους εκλιπόντες Δημήτρη Παπάζογλου και Λάμπρο Νικολαΐδη με την περιοχή, τον Φάρο και το τιμώμενο πρόσωπο της χτεσινής βραδιάς. Η εκδήλωση περιείχε και μουσικό πρόγραμμα, για το οποίο φρόντισε ο Παναγιώτης Καραδημήτρης συνοδεία λαϊκής ορχήστρας που ερμήνευσε τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη, του Μίκη Θεοδωράκη και του Σταύρου Ξαρχάκου.

Η εκδήλωση περιείχε φυσικά και… πολύ από τον Μακεδόνα Αντιπρόεδρο της ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά, που κατάγεται από τη Φούρκα και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

«Ρίζες είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Εγώ εδώ μεγάλωσα, εδώ γλέντησα, εδώ ερωτεύτηκα, εδώ δεν παντρεύτηκα, αλλά εδώ έφερα την Ισπανίδα σύζυγό μου. Η σημερινή εκδήλωση με πάει πίσω στις ρίζες μου», σημείωσε ο κ. Σχοινάς, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στη σημασία του φάρου, καθώς θυμήθηκε μια σκηνή κατά την ακρόασή του στο Ευρωκοινοβούλιο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ως Επίτροπο της Ελλάδας.

«Εκεί που τα κατάφερα είναι όταν είπα ότι η Ευρώπη είναι ένας φάρος σε ένα κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ανασφαλής, πιο σκούρος και πιο απειλητικός. Αλλά η Ευρώπη αποτελεί και μια άγκυρα που δίνει ελπίδα και προσμονή, γιατί είναι δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, καθολικά και δωρεάν συστήματα υγείας και παιδείας για όλους, κατοχύρωση του ρόλου της γυναίκας. Ευρώπη είναι ότι προσέχουμε τους ηλικιωμένους και ότι δεν έχουμε τη θανατική ποινή. Κάτω λοιπόν, από το φάρο του Ποσειδίου αισθάνομαι άνετα να επιβεβαιώσω αυτό το μήνυμα», σημείωσε.

Κατέληξε δε με μια αναφορά στην τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων» και στην επιστροφή του Αγαμέμνωνα ως νικητή από την Τροία στις Μυκήνες. «Η επιστροφή τότε αναγγέλλονταν με ένα σύστημα φάρων που ονομάζονταν φρυκτωρίες. Από κάπου από εδώ πέρασε ο Αγαμέμνωνας και στη συνέχεια έφτασε στις Μυκήνες. Αλλά έκανε ένα λάθος ο βασιλιάς. Πήρε ως λάφυρο, ως σκλάβα την κόρη του Πριάμου, την Κασσάνδρα και την έφερε στις Μυκήνες. Εκεί το τί συνέβη είναι γνωστό: τον περίμενε η Κλυταιμνήστρα με τον Αίγισθο και τον σκότωσαν. Το ηθικό δίδαγμα είναι λοιπόν, ότι όποιος δε σέβεται την Κασσάνδρα και την παίρνει για όμηρο δε θα έχει καλό τέλος», σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει έκκληση προς όλους που ζουν και επισκέπτονται την περιοχή να την σέβονται.

«Όχι υπερανάπτυξη και υπερτουρισμός, προσοχή στους πόρους και τη βιωσιμότητα» κατάληξε ο Έλληνας Επίτροπος πριν παραλάβει από τα χέρια του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ και προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ Ζαχαρία Σκούρα την τιμητική πλακέτα.

Όλα αυτά παρουσία πολλών παραθεριστών, ντόπιων αλλά και Θεσσαλονικέων που ήρθαν για την εκδήλωση, όπως η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννης Βακαρέλης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Μπέγκας.

πηγή http://makthes