Ολονύχτια μάχη με τα μέτωπα της φωτιάς έδωσαν οι πυροσβέστες και οι εκατοντάδες εθελοντές στην περιοχή του δήμου Νέστου ανατολικά της Καβάλας, σε μια προσπάθεια να τη θέσουν υπό έλεγχο και να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις αναζωπυρώσεις που είναι συνεχείς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέον στην περιοχή. Με το πρώτο φως της ημέρας και τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν ρίψεις νερού.

Ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Καβάλας σε δηλώσεις του νωρίς σήμερα το πρωί έκανε λόγω για μια περισσότερη βελτιωμένη εικόνα της φωτιάς, σε σχέση με την χθεσινή μέρα. Υπογράμμισε πως για την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή, ωστόσο οι προσπάθειες εστιάζονται στο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά σε ακόμα πιο ορεινές περιοχές όπου εκεί υπάρχει δασική βλάστηση.

Μέχρι στιγμής η φωτιά που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι από την περιοχή του Διαλεκτού του δήμου Νέστου και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή κατέστρεψε σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, αυτοκίνητα, καλλιέργειες και πολλά στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Η Αβραμηλιά, ένα από τα ομορφότερα χωριά του δήμου Νέστου επλήγη περισσότερο από την φωτιά που στο πέρασμά της κατέστρεψε σπίτια και περιουσίες, ενώ πολλές περιοχές της θυμίζουν κρανίου τόπο.

Μεταφέρθηκαν στην Καβάλα τα νεογνά από το ΠΝΑ

Την ίδια ώρα, με ασφάλεια μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας τα έντεκα νεογνά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΝΑ), μετά την απόφαση που ελήφθη για προληπτική εκκένωση του νοσηλευτικού ιδρύματος του Έβρου.

 Μεταφορά των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων σε δομές της Μητρόπολης με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής

της ανταποκρίτριάς μας Λ. Παπαδημητρίου

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Με έκδηλη συναισθηματική φόρτιση ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις».

Κατηγορίας 4 ο σημερινός δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στον Έβρο​​​​​​​

Την προσοχή των πολιτών για την αποφυγή ενεργειών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, εφιστά η αντιπεριφέρεια Έβρου καθώς για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 στον φλεγόμενο για τέταρτη ημέρα Νομό.

Ειδικότερα, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων είναι κάποιες εκ των εργασιών οι οποίες πρέπει να αποφευχθούν.

Επίσης, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ευθύνης των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου από τις 7.30 το πρωί σήμερα έως και τις 7.30 το πρωί της Τετάρτης στις περιοχές: Αναδασώσεις Κίρκης-Συκορράχης, χώρος αναψυχής Συκορράχης, στις αναδασώσεις και το χώρο αναψυχής Λουτρού, στα περιαστικά δάση Νίψας και ‘Αβαντα, στο χώρο αναψυχής ‘Αβαντα-Αισύμης, στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής Μεσημβρίας. Στις αναδασώσεις Κομάρου-Ατάρνης, στη δασική περιοχή Δερβένι-Σλίβα (παλιά Νίψα), στους χώρους αναψυχής Λεπτοκαρυάς, στον χώρο αναψυχής Καλλιθέας, στο δάσος και χώρο αναψυχής Ιάνα, στο περιαστικό δάσος Παλαγίας, στη δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού. Στην κατασκήνωση και τις αναδασώσεις Μάκρης, στον πλατανότοπο Μαϊστρου, στα περιαστικά δάση Πυλαίας, Μελίας και Φερών, στο ‘Αλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε., στο καταφύγιο ‘Αγριας Ζωής Καβησού. Επίσης η απαγόρευση ισχύει για το περιαστικό δάσος Χώρας Σαμοθράκης, τη δασική στάση Αλεβάντζας, στην περιοχή συμπλέγματος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Προβατώνας-Λευκίμη-Δαδιά-Γιαννούλη-Κοτρωνιά), στη δασική περιοχή Λευκίμης-Βυρίνης-Κιτρινόπετρας, στους χώρους αναψυχής «Κατρατζήδες» και «Τρεις Βρύσες», στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής «Τσίγγλα» και τον χώρο αναψυχής «Χίλια».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129 καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου. Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ