Στα Σήμαντρα χτύπησε η καρδιά της Καππαδόκικης ιστορίας για τρεις ημέρες, κατά το φετινό αντάμωμα, το 23ο Γαβούστημα Καππαδοκών.

Η Πανελλήνια Σύναξη των Απανταχού Καππαδοκών έλαβε χώρα παρουσία πλήθους κόσμου αλλά και συμμετοχών.

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η παράδοση της Ιεράς εικόνας του Αγίου Βασιλείου στον Λαογραφικό όμιλο Σημάντρων, που διοργάνωσε το φετινό αντάμωμα το οποίο έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Ν. Προποντίδας. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ.κ. Ιωακείμ Μπίλης, ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτητς Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς, η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κ. Ζωγράφου, οι βουλευτές του νομού: Ιωάννης Γιώργος και Απόστολος Πάνας, καθώς και η πρόεδρος του Λαογραφικού ομίλου Σημάντρων Σουλτάνα Μαραγκοπούλου.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο «Επιτάφιος θρήνος» από τη θεατρική ομάδα «Ονειροπλόων».

Στη συνέχεια ακολούθησε υποδοχή- παράδοση και παραλαβή της Ιεράς εικόνας του Αγίου Βασιλείου και η είσοδος των καππαδοκικών λαβάρων στον χώρο της εκδήλωσης. Ακολούθησε ομιλία του φιλοκαππαδόκη καθηγητή γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Γάνδης κ. Mark Jiancen.

Χορούς της Καππαδοκίας παρουσίασαν οι σύλλογοι:

  • Λαογραφικός όμιλος Σημάντρων
  • Λαογραφικός Σύλλογος Θηριόπετρας «Ο Μέγας Βασίλειος»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Μυλοτόπου «Οι Καππαδόκες»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμιανού «Ο Διογένης»
  • Σύλλογος Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Φλογητών
  • Πολιτιστικός Σύλλογος «Γυναικών Ζωγράφου»
  • Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Μιστί» Νέου Αγιονερίου
  • Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Φανού Κιλκίς.

 

Η βραδιά έκλεισε με καππαδοκικό γλέντι για όλο τον κόσμο. Την τιμητική τους είχαν τα παραδοσιακά κουτάλια ή αλλιώς κόνιαλι. Ο Λαογραφικός όμιλος Σημάντρων, επίσης, τίμησε την κύρια Οσία Εδιάρογλου, 90 ετών, πρόσφυγα δεύτερης γενιάς, η οποία προσφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Είμαστε ένας δήμος προσφυγικός. Από τις 20 κοινότητες, οι 17 είναι προσφυγικές. Όσοι ήρθαν, όχι μόνο κράτησαν τα στοιχεία από την Καππαδοκία αλλά τα μεταλαμπάδευσαν και στην επόμενη γενιά», δήλωσε ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς.

Σε ένα μελανό σημείο της ιστορίας του ξεριζωμού των Καππαδοκών, προσφύγων στην Ελλάδα, στάθηκε ο Περιφερειάρχης Κ.Μ. Απ. Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι οι Καππαδόκες δεν βρήκαν πάντα ανοιχτές πόρτες από την πολιτεία, και με πολύ κόπο κατάφεραν να ριζώσουν στον τόπο.

Ο κυβερνητικός βουλευτής Γ. Γιώργος επεσήμανε ότι σε όλες τις δυσκολίες της χώρας μας, οι κάτοικοι στάθηκαν όρθιοι και τα κατάφεραν στη γη που βρέθηκαν.

«Τέτοιες συνάξεις εμπεδώνουν την ανάγκη για συσπείρωση όχι μόνο πολιτιστική αλλά και εθνική», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Πάνας.

 

περισσότερες φωτογραφίες εδώ: