Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου η εκκλησία μας τιμά την απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου γνωστή σε όλους ως «Εννιάμερα της Παναγίας».

Με τα Εννιάμερα ή την Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, που τιμάται στις 15 Αυγούστου.

Έτσι, με αυτή την αφορμή, κάποιες εκκλησίες ή μοναστήρια επιλέγουν να πανηγυρίζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου και όχι στις 15 Αυγούστου, που οι γιορτές είναι πάμπολλες σε όλη την Ελλάδα.

Την ημέρα αυτή, επίσης, γιορτάζουν σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας η Μαρία, ο Μάριος, ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα και η Δέσποινα. Ο λαός δίνει άλλο τόνο στη γιορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας».

Τη σκέφτεται σαν μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού, όπως πράττει, άλλωστε, και για τους δικούς του ανθρώπους.

Πολλές είναι οι εκκλησίες, τα εξωκλήσια και οι ιερές μονές σε όλη την χώρα που τιμούν αύριο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τα εννιάμερα της Παναγίας. Ανάμεσα τους και ξωκλήσια και ενορίες της Χαλκιδικής, όπου κάθε χρόνο τιμούνε με μεγαλοπρέπεια την μεγάλη χάρη της.

Ο εορτασμός της Παναγίας Φανερωμένης στην Νέα Ποτίδαια

 

Κάθε χρόνο στη Ν. Ποτίδαια στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης τελείται Ιερά Πανήγυρις με τις πρέπουσες τιμές στην Μεγαλόχαρη.

Παραμονή της εορτής στις 22 Αυγούστου  τελείται πανηγυρικός εσπερινός, ενώ ανήμερα της εορτής στις 23 Αυγούστου τελείται ο Όρθος και η πανηγυρική θεία λειτουργία.

Μάλιστα κάθε χρόνο, για τον εορτασμό της Απόδοσης της Κοίμησης της Θεοτόκου,  πραγματοποιούνται τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

Φέτος ο πανηγυρικός εσπερινός και η περιφορά της εικόνας θα τελεστεί σήμερα 22/8 και ώρα 7:30 μ.μ., ενώ αύριο 23/8 στις 7:30 θα σημάνει η καμπάνα για τον πανηγυρικό Όρθο και έπειτα την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Αύριο το απόγευμα μάλιστα στις 7 θα πραγματοποιηθεί και παράκληση προς την Παναγία.

Σήμερα ανήμερα της εορτής μην χάσετε το λαϊκό πρόγραμμα με την Μαρία Άρνη και την ορχήστρα της!

Με πληροφορίες από ekklisiaonline

φωτο Νέα Ποτίδαια Δήμος Νέας Προποντίδας