Στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, ένας νέος πολυδιάστατος πολιτιστικός προορισμός έχει ανοίξει τις πόρτες του για όλους όσους αναζητούν εμπειρίες που τρέφονται από την τέχνη, τη μουσική και την εκφραστικότητα. Το καφέ μπαρ “Οι 7 Νάνοι”, μια προσωπική δημιουργία της τραγουδίστριας-τραγουδοποιού Μιχαέλας Κυργιαφίνη, επιθυμεί να επαναφέρει την τέχνη και τον πολιτισμό στο προσκήνιο, δίνοντας χώρο, βήμα αλλά και σπίτι στους καλλιτέχνες της περιοχής.

Με την πόρτα του να ανοίγει τον Αύγουστο, “Οι 7 Νάνοι” έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν περιβάλλοντα χώρο που αναδεικνύει την πολιτιστική ποικιλία και την εξελισσόμενη τέχνη. Η ιδέα προήλθε από το κενό που δημιουργήθηκε στην περιοχή λόγω της έλλειψης χώρων πολιτισμού. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο Xalkidiki Politiki η ίδια η Μιχαέλα Κυργιαφίνη: «Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην περιοχή, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Μετά τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του Covid-19, οι πολιτιστικοί χώροι έχουν σημειώσει πτώση και απουσία. Υπάρχει έλλειψη σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι, η ενέργεια αυτή αποτέλεσε φυσικό επακόλουθο, καθώς ο πολιτισμός απαιτεί δράση. Παράλληλα, πριν ξεκινήσω το project, υπήρξε και μία συζήτηση με ορισμένους καλλιτέχνες που εκτιμώ και που θα συμμετάσχουν καλλιτεχνικά σε όλο αυτό».

Οι 7 Νάνοι βρίσκονται σε ένα κατάφυτο κτήμα γεμάτο πλατάνια, λίγο έξω από τον Πολύγυρο, και αποτελούνται από δύο χειμερινούς χώρους, το stage και το μπαρ, όπου είναι ανεξάρτητα το ένα με το άλλο. Στον  εξωτερικό χώρο υπάρχει πλακόστρωτη πλατεία όπου μπορεί να φιλοξενήσει για όλα τα είδη καλλιτεχνικών performances, τα οποία στήνονται μπροστά στον χώρο του αναψυκτήριου. Πρόκειται για ένα ειδυλλιακό περιβάλλον για ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και δημιουργικής έκφρασης. Όπως δηλώνει η ίδια η κα Κυργιαφίνη: «Η ιδέα ήταν να καλύψουμε καλλιτεχνικά το κενό. Εδώ δεν φιλοξενούμε απλώς παραστάσεις, αλλά ανοίγουμε τις πόρτες για τον καθένα που θέλει να μοιραστεί το ταλέντο και την δημιουργικότητά του. Είτε είναι μουσικός, ηθοποιός, ποιητής ή ζωγράφος, εδώ έχει την ευκαιρία να εκφράσει και να μοιραστεί το έργο του με το κοινό μας».

Το πρόγραμμα λειτουργίας των 7 Νάνων είναι εξίσου εντυπωσιακό με τον ίδιο τον χώρο. Ανοίγοντας τις πόρτες του από τις 18:30 το απόγευμα, καθημερινά εκτός Τρίτης, ανοίγει ένας κόσμος πολιτισμού, τέχνης και δημιουργικότητας. Ο χώρος αυτός δεν γνωρίζει εποχιακά όρια, καθώς παραμένει ανοιχτός και το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα, που μετακομίζει στο εσωτερικό stage το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από τέλη Σεπτέμβρη, προσφέροντας έτσι μια ατελείωτη σειρά από εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Μέσα στις δράσεις που θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα συμπεριλαμβάνονται εργαστήρια εικαστικών, μουσικής και δημιουργικής γραφής, ενώ η ενημέρωση του κοινού μέχρι στιγμής συμβαίνει αποκλειστικά από της σελίδα «Οι 7 νάνοι» στο Facebook.