Φωτογραφία Αρχείου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εμπρησμών απάντησε τα εξής: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία με βάση όσα είπε ο υπουργός. Μιλάμε για σοβαρότατες ενδείξεις. Προχωρά η έρευνα της Αστυνομίας, θα καταλήξει και η Δικαιοσύνη θα αναλάβει. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 140 συλλήψεις και προσαγωγές, οι 79 εκ των οποίων αφορούν εμπρησμούς εκ δόλου. Έχουν αποκλειστική ποινή τα ισόβια και είναι όλα κακουργήματα. Ο ανθρώπινος παράγοντας φαίνεται ότι έχει παίξει έναν πολύ καταλυτικό ρόλο. Το χρωστάμε στους ανθρώπους που έχουν χαθεί παρά τις εκκενώσεις, το χρωστάμε στους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους και σε όλους αυτούς που νυχθημερόν δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το πιο δύσκολο καλοκαίρι».

Μετά από σχετική ερώτηση ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι από το Μάτι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα όπου χάθηκαν τόσοι άνθρωποι, τόσο άδικα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δεν είναι αυτονόητη κατάκτηση το 112 και τα σχέδια εκκένωσης όπως συνέβη στη Ρόδο με 20.000 ανθρώπους, στον Έβρο με 15.500 και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης πριν φτάσει η φωτιά. «Μην το υποτιμάμε. Δεν υπήρχε και πλέον υπάρχει», υπογράμμισε.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε επίσης πως πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια με πολλές ταυτόχρονες εστίες. «Έχει αποδείξει ο πρωθυπουργός ότι δεν κρύβεται. Διαχειρίζεται πολλές κρίσεις οι οποίες είναι παγκόσμιες. Δείτε τι συνέβη στο Μάουι όπου χάθηκαν 1000 άνθρωποι οι οποίοι ίσως να μη βρεθούν ποτέ», πρόσθεσε.

Είπε επίσης πως όταν έρθει η ώρα θα γίνει απολογισμός, πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με περισσότερα μέσα και πως αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση «μας υποχρεώνει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα».

Επανερχόμενος στους εμπρησμούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι αρχές κάνουν τη δουλειά τους, είναι εκεί και επεμβαίνουν. «Οι άνθρωποι που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα είναι εγκληματίες των χειρότερων εγκλημάτων. Είναι αδιανόητο κάποιοι να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί και θα πάμε όλοι μαζί παρακάτω. Δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης», τόνισε.

Στ. Καλπάκης: Απόλυτη ανικανότητα του “επιτελικού” κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές

«Ζούμε ημέρες κατάρρευσης. Βλέπουμε για ακόμα μια φορά την απόλυτη ανικανότητα του “επιτελικού” κράτους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο 105.5 FM».

«Ο κ. Μητσοτάκης μόλις στις 7 Ιουλίου έλεγε ότι είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο. Ζήσαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και ένα μήνα μετά ζούμε μια ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή με ανθρώπινες απώλειες και μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή», σημείωσε ο Στέργιος Καλπάκης και πρόσθεσε: «Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της ανικανότητας είναι ότι έμειναν απροστάτευτες ακόμα και ευαίσθητες εγκαταστάσεις, όπως οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο τον Ιούλιο και τώρα το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, στην Αλεξανδρούπολη».

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κικίλια, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει το μήνυμα πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Για να αντιμετωπίσουμε μια όντως δύσκολη συνθήκη, χρειάζονται σχέδια. Αντί για αυτό, βλέπουμε μόνο προχειρότητα. Ο νόμος για την πολιτική προστασία που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ από τον Μάρτιο του 2020 είναι σε αναστολή. Σήμερα είμαστε ακόμα με τις χαώδεις διατάξεις του 2003 και του 2014», υπογράμμισε ο Στέργιος Καλπάκης.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε παραδώσει σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία, το οποίο προέβλεπε το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, τη δημιουργία τοπικών μονάδων πολιτικής προστασίας στους δήμους. Και το άφησαν στην άκρη», ανέφερε.

«Το φθινόπωρο του 2021 ιδρύεται από τη ΝΔ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το σχετικό νόμο να είναι σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα -το παραδέχθηκε πριν λίγες μέρες και ο κ. Κικίλιας», τόνισε ο Στέργιος Καλπάκης. «Ακόμα, μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ το 2019 ήταν να σταματήσει ένα πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.000 εργαζόμενους, το οποίο ήταν κρίσιμο γιατί αυτοί οι άνθρωποι έκαναν δουλειές μέσα στο δάσος και καθάριζαν την καύσιμη ύλη», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «από το Ταμείο Ανάκαμψης, από έναν προϋπολογισμό 187,5 εκατ. ευρώ για την πολιτική προστασία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποίησε 938.000 ευρώ, μόλις το 0,5%».

«Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό, ακούσαμε τον κ. Κικίλια, πριν 15 μέρες, να λέει ότι είναι πρώτη προτεραιότητα η πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστών. Τώρα έγινε πρώτη προτεραιότητα, μετά από τέσσερα χρόνια; Κι ενώ έχουμε ζήσει τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021; Ενώ στέλνουν πυροσβέστες να καλύψουν τα κενά του ΕΚΑΒ επειδή δεν έκαναν προσλήψεις ούτε στο ΕΚΑΒ…», δήλωσε ο Στέργιος Καλπάκης.

Σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για παραπομπή του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Πάρη Παπαδάκη, στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, σημείωσε: «Είδαμε και διαβάσαμε αποτρόπαια, ανατριχιαστικά πράγματα για πογκρόμ εναντίον των μεταναστών, είδαμε το τρέιλερ με τους 13 ανθρώπους, φαινόμενα αυτοδικίας και αρπαγής ανθρώπων – πράγματα ασύλληπτα που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές». «Το θέμα είναι τι κάνει η κυβέρνηση για να τα αντιμετωπίσει. Διότι πέρα από τη σύλληψη των τριών ατόμων που είχαν βάλει τους ανθρώπους στο τρέιλερ, βλέπουμε βίντεο με αυτόκλητους πολιτοφύλακες να κατευθύνουν τον κόσμο σε τέτοιες πρακτικές, άρα φαίνεται ότι πρόκειται για μια συνολικότερη κατάσταση. Από την πλευρά μας, ζητήσαμε την παραπομπή του κ. Παπαδάκη, του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, για προτροπή σε εκδηλώσεις μίσους», επισήμανε. «Μου έκανε δε ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση, η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, του κ. Μαρινάκη, χθες, ο οποίος είπε ότι αυτοί που κάνουν αυτά τα αποτρόπαια πογκρόμ, είναι πολίτες που “ωθούνται” σε αυτές τις παράνομες πράξεις. Αν αυτό δεν είναι επιχείρηση δικαιολόγησης, τότε τι είναι; Περιμένουμε τουλάχιστον από τον πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, να κινήσει άμεσα τη διαδικασία παραπομπής του κ. Παπαδάκη», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ