Για τις δυσκολίες και τους κινδύνους που διέτρεξε η Χαλκιδική το προηγούμενο διάστημα όσον αφορά τις φωτιές, μίλησε στη Σουζάνα Καζάκα η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου. Το ένα περιστατικό στο Άγιο Όρος παρουσίασε, όπως τόνισε, και μεγάλες ιδιαιτερότητες λόγω του δύσβατου της περιοχής και του γεγονότος ότι δεν μπορούσαν να μπουν μέσα τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Παρόλα αυτά όπως είπε, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, κάτι στο οποίο συνέδραμαν πολύ και οι δασεργάτες.

Εθελοντές εκτός της πυροσβεστικής έτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε και έξω από τον Πολύγυρο, μερικές μέρες αργότερα.
«Εκείνες τις μέρες καιγόταν όλη η Ελλάδα. Για να έχουμε τα απαιτούμενα εναέρια μέσα που χρειαζόμασταν είχαμε επικοινωνία και με τον κ. Κικίλια. Έτσι ήρθε ένα ελικόπτερο και δύο καναντέρ. Κάηκαν 3000 στρέμματα δασικής έκτασης με πουρνάρια», τόνισε η κ. Ζωγράφου.

Η κα. Ζωγράφου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ακαρπίας της ελιάς στη Χαλκιδική, μιλώντας για τη δέσμευση Αυγενάκη να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεται η ακαρπία, και ταυτόχρονα τονίζοντας ότι η ΠΕΧ είναι σε αναμονή επαφών με τον Υπουργό Κ. Χατζηδάκη, αφού κρίνεται οικονομικό το θέμα. Σύμφωνα με την ίδια οι αρμόδιοι θα στραφούν και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ επιδιώκεται η άμεση ενημέρωση του ίδιου του πρωθυπουργού. «Δεν είναι μόνο οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και μια αλυσίδα επαγγελμάτων σε ένα νομό που το μισό ΑΕΠ του στηρίζεται στην ελαιοπαραγωγή», τόνισε.

Για τα έργα σε εξέλιξη η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι παρεμβάσεις ασφαλτοστρώσεων ξεκινούν τώρα στο οδικό κύκλωμα Κασσάνδρας με συντηρήσεις και αντικατάσταση στηθαίων. Επίσης, θα ξεκινήσει η κατασκευή έργω σε τμήματα του ίδιου κυκλώματος όπου υπαρχή πρόβλημα με τα όμβρια ύδατα, ενώ ολοκληρώνεται σταδιακά και ο κόμβος Χανιώτης.

«Στο έργο καθαρισμού των ρεμάτων έχουμε πολύ συγκεκριμένο προϋπολογισμό κάτι που θα μας οδηγήσει και φέτος στο να προχωρήσουμε με αξιολόγηση κινδύνων και προτεραιοποίηση», είπε η ίδια.

Για το έργο της Γέφυρας της Συκιάς, η κα. Ζωγράφου είπε ότι βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, πιθανόν μέσα στο 2023 θα παραδοθεί, με τη γέφυρα που ενώνει τα δύο τμήματα τοι οικισμού να έχε ήδη παραδοθεί.