Παραμένει εκκρεμές το αίτημα των ελαιοπαραγωγών Χαλκιδικής για καταβολή αποζημιώσεων που αφορούν την ακαρπία της ελιάς, και μάλιστα ενόψει της συγκομιδής που ξεκινά σε μερικές εβδομάδες. Η πολιτική προσέγγιση του προβλήματος μετατοπίζει χρονικά το αίτημα για την περίοδο της ΔΕΘ, κατά την οποία θα επιδιωχθούν συναντήσεις σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια με τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες της Χαλκιδικής.

Η αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Ζωγράφου τονίζει: «Αυτό που καταφέραμε ως τώρα είναι η πολύ σημαντική δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, ως προς την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί η ακαρπία όπως επίσης και ο περονόσπορος των αμπελιών που οφείλεται στις άστατες καιρικές συνθήκες». Μετά τον κ. Αυγενάκη, αυτό που επιδιώκεται είναι μια συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, καθώς όλοι γνωρίζουν πως η λύση του προβλήματος είναι οικονομικής φύσεως.

Δεν αποκλείουν κινητοποιήσεις οι παραγωγοί

Οι ελαιοπαραγωγοί Χαλκιδικής προβληματισμένοι φέτος περισσότερο από ποτέ βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες ανοιχτά μέτωπα. Το κόστος συγκομιδής, το κόστος της νέας παραγωγής και το αβέβαιο μέλλον του προϊόντος. Σε μια από τις πρόσφατες συσκέψεις που είχαν μεταξύ τους, τέθηκε το θέμα των άμεσων κινητοποιήσεων. Ωστόσο, οι καλοκαιρινή σεζόν δεν κρίθηκε κατάλληλη για να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους και αποφάσισαν να δώσουν μεγαλύτερη πίστωση χρόνου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να γίνουν κινητοποιήσεις και να κατεβάσουν τρακτέρ αν δεν υπάρξει κάποια ρητή δέσμευση το επόμενο διάστημα.

«Υπάρχουν χωράφια νεκρά στα οποία δεν θα πατήσουμε φέτος ούτε καν για να δούμε τα δέντρα. Όλα είναι σε συνάρτηση με τις τιμές που θα δώσουν ακόμη και οι έμποροι», τονίζει ο κ. Χαλάτης Θανάσης, πρόεδρος Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών.

Όπως εκτιμά ο ίδιος τα μεροκάματα που θα δοθούν θα είναι μεγάλα για τα εργατικά χέρια. Καθώς δεν υπάρχει σαφής τιμή εργολαβίας. «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε με το τελάρο κι αυτό σημαίνει ότι θα ξοδέψουμε πολλά περισσότερα λεφτά. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με την έλευση των εργατών γης που γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει προϊόν για συγκομιδή. Θα μας πουν ότι δεν συμφέρει να έρθουν», σημειώνει ο ίδιος.

Η επιστολή στον Αυγενάκη

Στο πλαίσιο των θεσμικών παρεμβάσεων που έγιναν και γίνονται, οι συλλογικοί και συνεταιριστικοί φορείς της καλλιέργειας Ελιάς Χαλκιδικής πήραν την πρωτοβουλία να υπογράψουν κοινή επιστολή προς του Υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκη, με την οποία περιγράφουν το πρόβλημα. Οι φορείς μιλούν για ασυνήθιστα αυξημένες θερμοκρασίες, που επικράτησαν κατά κόρον στην περιοχή της Χαλκιδικής για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022) σε συνδυασμό με την παροδική, αλλά ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία του Ιανουαρίου του 2023, επηρέασαν σε μη αναστρέψιμο βαθμό το στάδιο επαγωγής των οφθαλμών και των ενδοοφθαλμικών μορφολογικών μεταβολών των ελαιόδεντρων, με αποτέλεσμα τη μη διαφοροποίηση ή τη μερική διαφοροποίηση, των ανθοφόρων οφθαλμών ανεξάρτητα από τις θερμοκρασίες, που επικράτησαν στη συνέχεια.