Zoi Ganiti

Ανήμερα σήμερα, 28 Αυγούστου, της εορτής του Τιμίου Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και το χωριό της Χαλκιδικής, ο Άγιος Πρόδρομος φόρεσε τα γιορτινά του για την φετινή πανήγυρη.

Έξω από το χωριό, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το σπάνιο και χαρακτηριστικό  μεταβυζαντινό ξωκλήσι, όπου κάθε χρόνο δέχεται πλήθος κόσμου για την μεγάλη αυτή εορτή του Χριστιανισμού. Το ξωκλήσι χρονολογείται από το 1830 και στην είσοδο αυτού αναβλύζει αγίασμα.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εορτές του χωριού, όπου σύσσωμοι οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες σπεύδουν στο ομώνυμο ξωκλήσι του χωριού για να τιμήσουν με ευλάβεια και με μεγαλοπρέπεια την Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

eortasmos agiou prodromou

«Παραμονή σήμερα της εορτής του Τιμίου Προδρόμου και το χωριό έχει φορέσει τα γιορτινά του. Σε λίγη ώρα θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός στο πανέμορφο ξωκλήσι του Αγ. Προδρόμου και αύριο 29 Αυγούστου ανήμερα της εορτής του θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία», αναφέρει στο Xalkidikipolitiki ο πρόεδρος του χωριού Στέλιος Γεωργακούδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πανηγύρι του Αγίου Προδρόμου, κάποτε ήταν από τα πιο δημοφιλή πανηγύρια ολάκερης της Χαλκιδικής και συγκέντρωνε πλήθος κόσμου τόσο από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, αλλά και επισκέπτες από άλλους κοντινούς νομούς.

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία θα πραγματοποιηθούν στο καταπράσινο εξωτερικό χώρο της μικρής εκκλησίας κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ προηγουμένως ο παπάς θα ευλογήσει το καθιερωμένο κουρμπάνι με τη φασολάδα, το οποίο θα μοιραστεί στους πιστούς», σημειώνει ο κ. Γεωργακούδης και εύχεται χρόνια πολλά στο χωριό του Αγίου Προδρόμου, καθώς και στους κατοίκους του!