Απάντηση έλαβε ο Αναπληρωτής Γραμματέας Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Αποστολος στην Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ακαρπία της ελιάς στη Χαλκιδική.

Στην εν λόγω απάντηση προς τον κ. Πάνα τονίζεται αρχικά από το Υπουργείο, πως σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Επισημαίνεται επίσης, ότι δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια, ενώ παράλληλα  υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η ακαρπία δεν ανήκει στις ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημίες.

Επιπλέον δεν απαντάται το πρώτο ερώτημα του κ. Πάνα σχετικά με το αν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο από την πλευρά του Υπουργείου για την συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια  της Χαλκιδικής, ενώ στο επιτακτικό αίτημα του Βουλευτή για τη δημιουργία συγκροτημένου σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη του τις απώλειες που προκαλούνται στον πρωτογενή τομέα σε επίπεδο Τοπικής και Εθνικής Οικονομίας, το Υπουργείο δεν έδωσε καμία απάντηση.

Όσον αφορά το τρίτο Ερώτημα σχετικά με το αν στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ που κατέθεσε η χώρα μας, υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την ενεργοποίηση εργαλείων διαχείρισης κινδύνου ή κάποιο ασφαλιστικό σύστημα προς αξιοποίηση για αντίστοιχες περιπτώσεις, δυστυχώς όπως προκύπτει δεν υπήρξε καμία τεκμηριωμένη πρόταση για την ασφαλιστική κάλυψη ζημιογόνων φαινομένων, όπως η ακαρπία.

Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά: «Η Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην πρώτη Ερώτησή μου με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου είναι γενικόλογη, χωρίς παρουσία συγκεκριμένης πολιτικής σχετικά με την ακαρπία των ελαιόδεντρων που έχει πλήξει σημαντικά τον τόπο μας, τη Χαλκιδική, αφήνοντας για μια ακόμη φορά χιλιάδες αγρότες μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο και την ελαιοκαλλιέργεια χωρίς ουσιαστικό και συγκροτημένο προγραμματισμό. Για το ζήτημα αυτό θα συνεχίσω να εμμένω με τις κοινοβουλευτικές μου ενέργειες, αλλά και θα βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με όλους τους συναρμόδιους φορείς».

Το ακριβές κείμενο της απάντησης του Υπουργείου προς τον κ. Πάνα έχει ως εξής: