Σε γιορτινό κλίμα ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες εμποροπανηγύρεις της βορείου Ελλάδας, που τελείται στον Άγιο Μάμα της Χαλκιδικής. Εκατοντάδες εκθέτες από όλη την Ελλάδα εκδήλωσαν φέτος ενδιαφέρον με τη γιορτή, μετά τα χρόνια του κορωνοϊού, να επιστρέφει πλέον δυναμικά.

Το πανηγύρι, το οποίο διοργανώνει το Εμπορικό και Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Μάμαντος (ΕΠΟΚΑΜ), συγκέντρωσε πλήθος εκλεκτών καλεσμένων, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο βουλευτής Χαλκιδικής με τη Νέα Δημοκρατίας Ιωάννης Γιώργος, ο βουλευτής Χαλκιδικής με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς, καθώς και η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ελένη Καλύβα.

Ως «μία από τις κορυφαίες όλης της Κεντρικής Μακεδονίας» χαρακτήρισε την εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα σε δηλώσεις του στο Xalkidiki Politiki ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. «Εμείς ως διοίκηση της ΠΚΜ είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε, προκειμένου να αναβαθμιστεί η εμποροπανήγυρη στον Άγιο Μάμα και μάλιστα σε επίπεδο υποδομών» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας προσθέτοντας πως ολοκληρώνεται τώρα η μελέτη για την κατασκευή κόμβου που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη και ασφαλή είσοδο και έξοδο από το πανηγύρι των κατοίκων και των επισκεπτών. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε πως η ΠΚΜ θα συνεχίσει να εργάζεται και τα επόμενα χρόνια προκειμένου το πανηγύρι του Άγιου Μάμα να αναβαθμίζεται διαρκώς μέχρι να γίνει το κορυφαίο στο είδος του σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Στην ιστορική σπουδαιότητα του πανηγυριού αναφέρθηκε από την πλευρά του,  ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς σημειώνοντας πως υπάρχει αμείωτο ενδιαφέρον επισκεψιμότητας τόσο από την πλευρά του κόσμου όσο και των εκθετών οι οποίοι κάλυψαν φέτος κατά 97% με 98% τις διαθέσιμες θέσεις. Ο κ. Καρράς ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, ευχόμενος παράλληλα το πανηγύρι χρόνο με τον χρόνο να γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Για μία ξεχωριστή γιορτή και μία ξεχωριστή εβδομάδα για την Χαλκιδική, επ΄ ευκαιρία του πανηγυριού, έκανε λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Γιώργος. «Κάθε χρόνο άπαντες οι Χαλκιδικιώτες αλλά και όχι μόνο, χιλιάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα, συρρέουν για να προσκυνήσουν σε τούτο τον Ιερό Ναό, ο οποίος για εμάς αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση, καθότι έχει τη δυνατότητα όλος ο Χαλκιδικιώτικος λαός να βρίσκεται μέσα σε ένα τριήμερο, να ανταλλάσσει απόψεις, όχι μονάχα οικονομικού ενδιαφέροντος αλλά και κοινωνικής σχέσης μεταξύ μας, κάτι το οποίο έρχεται από το βάθος της ιστορίας της Χαλκιδικής εδώ και εκατοντάδες χρόνια», ανέφερε ο κ. Γιώργος.

Στον αυξημένο όγκο τόσο των εκθετών όσο και του κόσμου που επισκέπτεται το πανηγύρι, αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας. «Είναι μία εβδομάδα που η Χαλκιδική τη χρειάζεται, που τη χρειάζεται ο Άγιος Μάμας» τόνισε ο κ. Πάνας σημειώνοντας πως «δίνεται η δυνατότητα και στον κόσμο και στους πολίτες να τη χαρούν και συγχρόνως να κάνουν και τις αγορές τους».

Ως «το εμπορικό γεγονός της χρονιάς για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής» χαρακτήρισε την εμποροπανήγυρη η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου. «Πρόκειται για μία εμποροπανήγυρη η οποία κρατάει τα θεμέλιά της και τις βάσεις της πολλά χρόνια πριν, ακόμα και από τους παππούδες μας, που ερχόντανε εδώ με τα ζώα και με είδη οικοτεχνίας, από τα κέρδη των οποίων στηρίζονταν η οικονομία των σπιτικών τους για όλη τη χρονιά. Είναι λοιπόν ένας θεσμός ο οποίος συνεχίζεται και τα σύγχρονα χρόνια», τόνισε η κα Ζωγράφου ενώ παράλληλα συνεχάρη τον Δήμο Νέας Προποντίδας και την ΕΠΟΚΑΜ για τη διοργάνωση.

Στις προσωπικές της μνήμες και τα βιώματα από το πανηγύρι, αναφέρθηκε η Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Νέας Προποντίδας Ελένη Καλύβα, τονίζοντας πως η εμποροπανήγυρη σηματοδοτεί την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου. «Εμένα μου ξυπνάει μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια, καθώς ο πατέρας μου, ο γνωστός Χρήστος Καλύβας, είχε κατάστημα εδώ στο πανηγύρι όπου έδινε τα εμπορεύματά του. Είχα μία ανείπωτη χαρά και ανυπομονησία να ψωνίσω τα πρώτα μου σχολικά, να διασκεδάσω στο λούνα παρκ να γευτώ διάφορες λιχουδιές. Μάλιστα την ίδια χαρά διαπιστώνω ότι έχει και το παιδί μου ο Γιώργος, που περιμένει πως και πως αυτές τις ημέρες για το πανηγύρι του Αγίου Μάμα», σημείωσε η κα Καλύβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανηγύρι ξεκίνησε ως μια λαϊκή ζωοπανήγυρη πριν πολλά χρόνια. Η πρώτη γνωστή ιστορική μαρτυρία για την εμποροζωοπανήγυρη χρονολογείται στο 1870. Στις μέρες μας θεωρείται το μεγαλύτερο πανηγύρι της Βορείου Ελλάδος, ενώ είναι το δεύτερο σε μέγεθος και ισχύ πανελλαδικά μετά από το Πανηγύρι των Φαρσάλων. Φέτος άνοιξε τις πύλες του την Τρίτη 29 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.